Kommunista pártkongresszus Kínában

2007. október 16., kedd, Világfigyelő

A politikai reformok folytatását ígérte Hu Csin-tao államfő, pártelnök a Kínai Kommunista Párt kongresszusát megnyitó tegnapi beszédében, de leszögezte, hogy az átalakítást továbbra is a párt irányítja erős kézzel. A párt XVII. kongresszusán 2200 küldött vesz részt, a tanácskozás tervek szerint október 21-ig tart. Szakértők szerint a kínai párt és állam 64 éves vezetőjét várható újraválasztása után egy hozzá lojálisabb csapat veszi majd körül.

Hu kijelentette, hogy az irányításra az eddiginél alkalmasabbá kell tenni a kormányzó szerveket az egypártrendszer vezető szerepének erősítése mellett. ,,Az állampolgároknak a politikai ügyekben való részvétele szabályozottan fog nőni. A szocialista alapértékek fognak érvényesülni az emberek közötti viszonyokban" ― mondta. Hu irányítása alatt Kína a legutóbbi pártkongresszus óta eltelt öt évben jelentős gazdasági és diplomáciai hatalommá vált, és ennek a fejlődésnek egyik fontos állomása lesz a jövő évi pekingi olimpiai játékok megrendezése. A kínai fejlődési modell azonban súlyos feladatokkal néz szembe, a világ legnépesebb országában is óriási az életszínvonalbeli különbség szegények és gazdagok között, súlyos mértékű a környezetpusztítás és a korrupció, amely növeli a társadalmi elégedetlenséget.

Hu megállapította, hogy a kenőpénzfizetés továbbra is nagyon elterjedt, de az országvezetés nem fogja tűrni. A pártnak a nép támogatásával, saját túlélése érdekében és teljesítve ezzel egyik fontos politikai feladatát, határozottan kell büntetnie a korrupciót, és hatékonyan meg kell előznie azt.

Azóta, hogy 2002-ben átvette Csiang Cö-mintől a párt irányítását, Hu a ,,harmonikus társadalom" megteremtésén fáradozik, ami azt jelenti, hogy a piacgazdaság keretei között megpróbálják egyenlőbben elosztani a javakat. E jelszó, valamint a ,,tudományos szemléletű fejlesztés" ― amely a környezet megkímélésével párosuló gazdasági növekedést célozza ― bizonyosan belekerül a pártkongresszus dokumentumaiba, ami Hu győzelmét jelenti. Hu több mint kétórás beszédében jelezte, hogy tovább rója a kiegyensúlyozott fejlődés útját.

Tajvannal kapcsolatban továbbra is a sziget és az anyaország békés újraegyesítését szorgalmazva hangsúlyozta, hogy Peking ezt az erőfeszítését nem adja fel. Az ország a következő öt évben felgyorsítja hadserege modernizálását. Elmondta, hogy a 2,3 millió fős kínai hadseregre az idén 34 milliárd eurónak megfelelő összeget költöttek, ami 17,8 százalékos növekedés tavalyhoz képest, a legnagyobb arány több mint egy évtized óta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-10-16: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A kormány így marad
Nem végez semmiféle kormányátalakítást az NLP — közölte Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, liberális elnök tegnap a párt vezetőtestületének ülése után.
2007-10-16: Világfigyelő - x:

Gázrobbanás tizenöt áldozattal

Tizenötre emelkedett a dnyipropetrovszki gázrobbanás áldozatainak a száma, a tragédia miatt az ukrán elnök mára nemzeti gyásznapot hirdetett, a hatóságok pedig őrizetbe vették a helyi gázszolgáltató főmérnökét és egyik helyettesét.