Jegybanki aggodalmak

2007. október 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója hétfőn a hivatalosságok segítségét kérte az infláció visszaszorí­tá­sában. Bukaresti sajtótájékoztatóján kifejtette: a jegybank monetáris politikája ehhez nem elegendő, társulnia kell hozzá az adó- és szerkezetátalakítási politikának is.

Azt tartaná a legegyszerűbb megoldásnak, ha nem nőnének a fizetések a munka termelékenységénél nagyobb ütemben, de erre nem lát esélyt, mert az ország választások előtt áll. Ezért az év hátralévő hónapjaiban és a jövő esztendőben nem szabad növelni az államháztartási hiányt, és meg kell tartani az adózás szintjét — mondotta Isărescu. Közölte: a kormányfőtől és a pénzügyminisztertől ígéretet kapott, hogy nem lesz adókönnyítés. Ha az infláció legyűrésében a jegybank magára marad (azaz csak a kamatszintek és a valutaárfolyam fegyverét fordíthatják az infláció ellen), az ország kényszerleszállásra kárhoztatott — vázolta Románia kilátásait Isărescu. Mint mondta, óvakodni kell a nagy kilengésektől, fontos a tartós árstabilitás, mert ami most történik, a következő hét esztendőre is kihat. A jegybank amiatt kongatta meg a vészharangot, mert szeptemberben az éves infláció 6,03 százalékra ugrott, több mint egy százalékkal meghaladva az idénre kitűzött sáv felső határát is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1799
szavazógép
2007-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A szárazság ára (Padlón a mezőgazdaság)

Nem csak néhány alapélelmiszer árában, hanem Románia külkereskedelmi mérlegében is megmutatkozik az idei szárazság következménye.
2007-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Díjak sikertörténetekért

Tizennegyedik alkalommal készítette el a megye cégeinek rangsorolását a kereskedelmi és iparkamara (a tavalyi eredmények számbavételével), és pénteken 15 órától díjátadó ünnepséget tart Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglőben.