Jegybanki aggodalmak

2007. október 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója hétfőn a hivatalosságok segítségét kérte az infláció visszaszorí­tá­sában. Bukaresti sajtótájékoztatóján kifejtette: a jegybank monetáris politikája ehhez nem elegendő, társulnia kell hozzá az adó- és szerkezetátalakítási politikának is.

Azt tartaná a legegyszerűbb megoldásnak, ha nem nőnének a fizetések a munka termelékenységénél nagyobb ütemben, de erre nem lát esélyt, mert az ország választások előtt áll. Ezért az év hátralévő hónapjaiban és a jövő esztendőben nem szabad növelni az államháztartási hiányt, és meg kell tartani az adózás szintjét — mondotta Isărescu. Közölte: a kormányfőtől és a pénzügyminisztertől ígéretet kapott, hogy nem lesz adókönnyítés. Ha az infláció legyűrésében a jegybank magára marad (azaz csak a kamatszintek és a valutaárfolyam fegyverét fordíthatják az infláció ellen), az ország kényszerleszállásra kárhoztatott — vázolta Románia kilátásait Isărescu. Mint mondta, óvakodni kell a nagy kilengésektől, fontos a tartós árstabilitás, mert ami most történik, a következő hét esztendőre is kihat. A jegybank amiatt kongatta meg a vészharangot, mert szeptemberben az éves infláció 6,03 százalékra ugrott, több mint egy százalékkal meghaladva az idénre kitűzött sáv felső határát is.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 682
szavazógép
2007-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A szárazság ára (Padlón a mezőgazdaság)

Nem csak néhány alapélelmiszer árában, hanem Románia külkereskedelmi mérlegében is megmutatkozik az idei szárazság következménye.
2007-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Díjak sikertörténetekért

Tizennegyedik alkalommal készítette el a megye cégeinek rangsorolását a kereskedelmi és iparkamara (a tavalyi eredmények számbavételével), és pénteken 15 órától díjátadó ünnepséget tart Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglőben.