Röviden

2007. október 17., szerda, Világfigyelő
A Benes-dekrétumok sértik az EU-alapelveket

Négy osztrák parlamenti párt képviselői közös nyilatkozatban juttatták kifejezésre tegnap azt a véleményüket, hogy a Benes-dekrétumok ellentétesek az Európai Unió erkölcsi és jogi alapelveivel.

A kormánykoalíciót alkotó szociáldemokrata és néppárt kitelepítési ügyekben illetékes szóvivői mellett az Osztrák Szabadságpárt és a Szövetség Ausztria Jövőjéért képviselői csatlakoztak a nyilatkozathoz. Úgy ítélték meg, hogy a német és a magyar lakosság kitelepítése, illetve tulajdonának kisajátítása etnikai, általánosító alapon történt, és mint ilyen, jogellenes volt.

Szélsőséges ünnepzavarókat emlegetnek

Szélsőséges csoportok az október 23-i ünnep megzavarására készülnek, és mivel érzik, hogy tervezett akcióik ellentétben vannak a lakosságnak a rend megszilárdítására irányuló óhajával, ezért látványos, a médiafigyelmet megragadó akciókat terveznek ― hangzott el a nemzetbiztonsági kabinet tegnapi ülésén. A magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje tegnap Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter elnökletével ülésezett; a megbeszélésen áttekintették a következő időszak biztonsági helyzetét.  A rendőrség méltóságteljes október 23-i ünneplésre készül ― mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány.

Borúlátó Malina Hedvig ügyvédje

A Nyitrán bántalmazott magyar egyetemista, Malina Hedvig ügyvédje borúlátóan nyilatkozott annak esélyéről, hogy védence igaza valaha is kiderülhet, mert úgy ítéli meg: a jelek szerint Hedvig előre megszervezett titkosszolgálati akció áldozata. Roman Kvasnica úgy fogalmazott: kezdettől fogva tapasztalta, hogy a sértett személye, bizonyítékainak súlya eleve, már a támadás napján sem volt fontos. Mint mondja, itt már rég nem a jogról, nem is a cáfolhatatlan tényekről, hanem arról van szó, hogy politikai szempontból éppen mi felel meg azoknak, akik a hatalmat gyakorolják.

Kurd lázadók ellen a török kormányfő

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő felszólította tegnap az iraki kormányt és az iraki kurdokat: lépjenek fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóival szemben, hogy elkerüljenek egy esetleges török katonai beavatkozást. ,,Az iraki központi vezetésnek, illetve az északi kurd autonóm területnek el kell határolódnia a terrorista szervezettől" ― jelentette ki a török miniszterelnök a parlamentben a PKK-ra utalva.

Spanyolország és a Baszkföld viszonya

A spanyol kormányfő nyilvánosan elutasította tegnap a baszk regionális kormány felvetését, hogy tartsanak népszavazást Baszkföld és Spanyolország kapcsolatáról. José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök Madridban fogadta Juan José Ibarretxét, az autonóm baszk tartományok kormányfőjét, és a kezdeményezésre határozott nemmel válaszolt. A javaslat értelmében Baszkföldön két népszavazást tartanának 2010-ig annak elismeréséről, hogy a területnek joga van ,,szabadon dönteni" jövőjéről, ami tartalmazza az elszakadás jogát is. Ibarretxe a maga részéről kijelentette, hogy a kezdeményezés ,,legitim, demokratikus és nem törvénytelen", és ezért ragaszkodik hozzá.

A legemlékezetesebb televíziós pillanatok

A New York-i ikertornyok leomlása volt az utóbbi 50 év legemlékezetesebb televíziós pillanata ― ez derült ki egy brit közvélemény-kutatásból. A 2001. szeptember 11-én élőben közvetített New York-i terrortámadás sokkja még a Holdra szállás és a berlini fal leomlásának felemelő pillanatait is felülmúlta. Diana hercegnő tíz évvel ezelőtti temetése a második helyre került, ezt követi Neil Armstrong 1969-es történelmi látogatása a Holdon. Tizediknek a John F. Kennedy elleni 1963-as gyilkos merényletet szavazták meg a brit tévézők.

Megtalálták az eltűnt kisfiú holttestét

Megtalálták az augusztus elején eltűnt kisfiú, Takács Dominik holttestét tegnap a monori erdőben. A távirati iroda úgy tudja, hogy a kétéves kisfiút az apa harci kutyája széttépte, a gyermek holttestét édesanyja és édesapja elásta az erdővel körülvett, pusztás területen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-10-17: Világfigyelő - x:

Németország ünnepli a nyolcvanéves Günter Grasst

A közjogi méltóságokkal az élen sorra gratuláltak Németország legtekintélyesebb vezetői az ország jelenlegi legkiválóbb írójának, a Nobel-díjas Günter Grassnak tegnap 80. születésnapja alkalmából.
2007-10-18: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Két Ajtának sok a gondja

Sokkal könnyebb lesz Erdővidék alsó falvai lakóinak a megyeszékhelyre jutni, ugyanis javíttatja a megyei tanács, alapozzák a Vadas-tetőn átvezető utat. Hadi útnak azért szoktuk nevezni, mert amikor Észak-Erdély és Dél-Erdély között Magyarország és Románia határát meghúzták, Ajta és Bölön vidékéről csak a Baróti-hegységen át lehetett Sepsiszentgyörgyre elérni.