Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A vegyes választási rendszer jöhet

2007. október 19., péntek, Közélet

Az RMDSZ egyetért azzal, hogy a kormány felelősséget vállaljon a vegyes választási rendszerért, amelyben a parlamenti mandátumok felét egyéni körzetes választással lehessen elfoglalni, a másik felét pedig listás szavazással — nyilatkozta tegnap Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Nem értünk egyet a tiszta egyéni szavazókörzetes választással — mondotta. Szerinte az NLP ismeri az RMDSZ javaslatait, és ,,gond nélkül egyetérthetne velük", az unió pedig elfogadná a kormány felelősségvállalását a törvényért — az egyetlen kérdés az, hogy mit fog tartalmazni a jogszabály. Kelemen úgy véli, jobb lenne elkerülni az EP-választásokkal egy időben kiírható népszavazást egy olyan törvény felvállalásával, amely ,,mindenkinek megfelel". A politikus elismételte az RMDSZ érveit a csak egyéni körzetes választás ellen: szavazatok vesznének el, és felborulna az egyensúly a romániai politikai életben, mert csak a nagy pártok járnának jól, a kicsik esetében fennáll a veszély, hogy nem jutnak be a parlamentbe. A kormányfő által tegnapra a jövő évi költségvetés ügyében meghirdetett megbeszéléseket jövő hétre halasztották, hogy a választási rendszerről is tárgyaljanak. A meghívásnak az eddigi nyilatkozatok szerint csak az RMDSZ, a KP és az NRP vezetői tesznek eleget, a DP és az SZDP nem. Tăriceanu tegnap kijelentette, hogy ,,nagyon valószínű módon" a kormány felelősségvállalásával fogadják el a törvényt, amire a DP és az SZDP ugyanazt válaszolta: az államfő mindenképpen ki fogja írni a referendumot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2007-10-19: Közélet - x:

1956-ra emlékezünk

Az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra ünnepi keretek között emlékezik a háromszéki Volt Politikai Foglyok Szövetsége, valamint az Erdélyi ’56-os Bajtársi Társaság. Az alábbi emlékező eseményekre a szervezők mindenkit szívesen látnak.
2007-10-19: Közélet - x:

Kötelező zöldövezet minden településen

Három éven belül fejenként húsz, hat év múlva pedig 26 négyzetméternyi zöldövezetet kell létrehozni az ország minden településén — jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.