Hírsaláta

2007. október 19., péntek, Belföld

A TÖRTÉNELMI RÉGIÓKAT KELL VISSZAÁLLÍTANI. A Pro Europa Liga (PEL) dicséretesnek tartja, hogy a hazai pártok közül az RMDSZ elsőként és komolyan foglalkozik az ország régióinak újraalakításával, ám nem tartja szerencsésnek a szövetség elképzelését.

A szervezet elnöke, Smaranda Enache szerint két-három, 1968-ban létrehozott megye összeolvasztása nem valós régió. Rá­adásul ― vélik ― a megyék összekapcsolása is sántít. ,,A havasalföldi Buzău megyének nincs mit keresnie azonos régióban a moldvai Galaccal" ― érvelt az RMDSZ elképzelése ellen az elnök asszony. ,,Nem szabad megismételni a múlt hibáit. Nem több, mesterségesen létrehozott megyéből kell kialakítani egy-egy térséget, hanem vissza kell állítani az ország történelmi régióit, amelyek keretében létrejöhetnek alrégiók is" ― nyilatkozta a Krónikának Smaranda Enache. Szerinte a megyéknek teljesen el kellene tűnniük, helyükben a történelmi régiókat kellene közigazgatási szerepkörrel felruházni. Elképzelése szerint az új, spanyol mintára létrehozandó térségek regionális parlamenttel és kormánnyal rendelkeznének. A Provincia csoport még tavaly ősszel bemutatta tervét Traian Băsescu államfőnek.

NEM ELŐNYÖS A MAGYARSÁGNAK. A képviselőház illetékes szakbizottsága az egyéni választókerületen alapuló rendszert fogadta el és küldte tovább a szenátusnak megvitatásra. A bizottság tagjaként a tervezetet Márton Árpád képviselő nem támogatta. Az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője szerint félő, hogy a törvény a magyarság képviseletét csonkítaná. A szövetség a választási kerületek kialakítására különbizottság létrehozását javasolja. (RMDSZ-tájékoztató)

KÜLÖNÖS SORSHÚZÁS. Sorshúzás útján döntöttek a Központi Választási Irodában arról, milyen sorrendben szerepelnek a pártok, illetve a független jelölt az európai parlamenti (EP) szavazólapokon. Az első helyet a Demokrata Párt foglalja el, második a Nagyrománia Párt, majd a Nemzeti Liberális Párt, az RMDSZ és a Konzervatív Párt következik. A további sorrend: Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt, Roma Párt, Zöldpárt, Nemzeti Kezdeményezés Pártja, Új Generáció Párt, Liberális Demokrata Párt, Szocialista Szövetség. A sort Tőkés László független képviselőjelölt zárja. A hatályos jogszabályok értelmében az egyéni jelöltek a pártok után kapnak helyet a szavazólapon. (Realitatea)

MIÉRT MÓDOSÍTANAK PÁLYÁT A FŐNÖKCSEMETÉK ÉS -FELESÉGEK? Tavaly Băsescu elnök lánya, idén a miniszterelnök felesége, Ioana Tăriceanu vizsgázott, hogy bukaresti közjegyző lehessen. A jogász végzettségű Tăriceanuné úgy véli, több szabad ideje lesz e munkakörben. Arról nem beszélt, hogy a sztárügyvédek mellett a közjegyzők keresnek a legtöbbet a jogászszakmában. (Antena3)

DADÁT FIZETNE A KORMÁNY. A munkaügyi minisztérium olyan törvénytervezetet fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy a legalább négygyerekes szülőknek pénzt utaljanak ki egy dada alkalmazására.

LEHANGOLÓ STATISZTIKA. Összeszámolták Rómá­ban a prostituáltakat. A városban a legősibb mesterséget űző 492 nő közül 419 román származású, 29 közülük kiskorú. (Hotnews)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 885
szavazógép
2007-10-19: Közélet - x:

A decentralizáció eszköze

Az elektronikus kormányzat hatékonyságát mutatta be a tegnap másodszor megszervezett Romániai Adminisztráció Fórumon Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter.
2007-10-19: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A választások ára
Nyolcvannyolc millió lejt utal ki az európai parlamenti választások megszervezésére a kormány a költségvetési tartalékalapból. Az összeg legnagyobb részét átutalják a prefektusi hivataloknak.