Belföldi hírek

2007. október 19., péntek, Belföld
A választások ára

Nyolcvannyolc millió lejt utal ki az európai parlamenti választások megszervezésére a kormány a költségvetési tartalékalapból. Az összeg legnagyobb részét átutalják a prefektusi hivataloknak.

A belügy és a közigazgatási reform minisztériuma 79,9 millió lejt kapott, melyből 69,843 millió lejt a prefektúrák, 1,08 milliót a Központi Választási Iroda számára kell átutalni. A kormányfőtitkárság négymillió lejt kapott az Országos Statisztikai Hivatal számára. A külügyminisztériumnak 3,7 millió lejt utaltak ki, az Állandó Választási Hatóságnak 120 000 lejt, a Speciális Távközlési Szolgálatnak pedig 154 000 lejt.

Năstase fellélegezhet

Visszautalta a korrupcióellenes ügyészséghez Adrian Năstase volt kormányfő ún. Zambaccian-ügyét a Legfelsőbb Törvényszék, mert a bűnügyi kivizsgálás az államfő vagy a parlament jóváhagyása nélkül zajlott. A miniszteri felelősségre vonatkozó törvény szerint ez akkor nem is volt kötelező — ráadásul Năstase már nem is volt kormánytag —, az alkotmánybíróság azonban nyár elején úgy döntött, hogy az előírást volt miniszterekre, visszamenőleg is alkalmazni kell. Az ügyészek megfellebbezték a határozatot, és arra nézve is választ várnak, hogy az elnöki (vagy parlamenti) jóváhagyás megszerzése esetén a vádiratban foglaltak érvényesek maradnak-e, vagy elölről kell kezdeni a nyomozást. A kérdés jogi értelmezése több miniszteri iratcsomó véglegesítését odázhatja el hosszú időre.

Tízezer lakás Kolozsvárott

Félmilliárd euró értékű lakónegyed-építési tervet hirdettek meg az elmúlt hónapokban a magánvállalkozók a jelentős lakáshiánnyal küszködő Kolozsváron, ahol Bukarest után a legmagasabbak a lakásárak. A városi önkormányzat elsősorban telket kínált fel a beruházóknak, ilyen társulások nyomán indul útjára a két legjelentősebb építési program is. A legnagyobb szabású lakónegyedtervet a TriGránit ingatlanfejlesztő csoport részét alkotó Polus Real Estate hirdette meg. A 230 millió euró értékű, 203 hektáron elterülő projekt keretében várhatóan 5800 lakás épül, újabb 5500-at pedig az Impact cég bocsát majd áruba. Két kisebb lakónegyedet is építenek magánvállalkozók, kizárólag saját költségükre. Az Europort ingatlankezelő 35 millió eurós beruházásból várhatóan 1200 lakással bővíti a piacot, az Errigal Residence tervet a román―ír vegyes tőkéjű Errigal Triumph és az olasz tőkéjű Romagna Constructii finanszírozza 4,5 millió euró erejéig.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2007-10-19: Belföld - x:

Hírsaláta

A TÖRTÉNELMI RÉGIÓKAT KELL VISSZAÁLLÍTANI. A Pro Europa Liga (PEL) dicséretesnek tartja, hogy a hazai pártok közül az RMDSZ elsőként és komolyan foglalkozik az ország régióinak újraalakításával, ám nem tartja szerencsésnek a szövetség elképzelését.
2007-10-19: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Következtes lesz a rendőrség
A rendőrség arányosan, következetesen és törvényesen fog fellépni azokkal szemben, akik az október 23-i ünnep megzavarására készülnek ― jelentette ki Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya.