Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Értékmentés Árapatakon

2007. október 20., szombat, Közélet
Megkezdték a református műemlék templom hosszabb időre tervezett javítását-mentését.

A megyei műemlékek lajstromán szereplő templomot XIV. századinak tartják a szakemberek, amely azonban az 1658-as tatárbetörés után, 1659-ben, majd 1894-ben lényeges alakításokon ment át. Megmaradt néhány eredeti építészeti elem, többek között a sokszögzáródású szentély, ahol freskótöredékek maradtak fenn. Értékes az ún. virágos reneszánsz ornamentikával díszített kőemléke, a helybeli patrónus, Geréb Benedek 1602-ből származó címeres sírköve. Az oldalportikus bejáratánál található Jancsó Tamás (1821—1856) néhai református lelkész síremléke, aki 38 évig pásztorolta ezt a gyülekezetet. Ebből a papi családból származott Jancsó József nagyenyedi tanár, majd a két jeles Jancsó Miklós orvos, az apa a malária kiváló szakembere, fia pedig a szegedi egyetem Kossuth-díjas professzora.

Fülöp Gál Lászlótól, a háromszáz lelket számláló református gyülekezet lelkipásztorától megtudtuk, hogy a renoválást mentőmunkálatokkal kezdik. Esővízcsatornát szerelnek, mert a szentély fala teljesen beázott, és másfél méternyire a földben van. Ezt a törmeléket kell sürgősen eltávolítani, hogy ki lehessen alakítani a fal szárítását szolgáló szellőzőrendszert. Tisztségváltásra is sor került az árapataki református egyházban, Székely Imre volt gondnok betegség miatt lemondott, helyébe Dénes Andrást választották.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 262
szavazógép
2007-10-20: Közélet - Farkas Réka:

Készülnek a választásokra

Egyelőre egy lejt sem kapott a Kovászna megyei prefektúra az EP-választások előkészítésére — nyilatkozta György Ervin kormánymegbízott.
2007-10-20: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhely területfejlesztési terve

A céhes város hosszú távú területfejlesztési terve már évek óta foglalkoztatja a városvezetést. A téma Románia EU-s csatlakozása után még időszerűbbé vált, hiszen az Európai Unióban minden városnak rendelkeznie kell ilyennel.