Hírsaláta

2007. október 20., szombat, Belföld

AZ ELLENÁLLÁS DÍJA. Miközben a volt szekustisztek 30—70 millió régi lejes nyugdíjat élveznek, Doina Cornea volt egyetemi előadó tanárnak, a kommunista rezsimmel nyíltan szembeforduló kolozsvári tanárnőnek havi tízmillió régi lej a nyugdíja. (Evenimentul zilei)

ŢIRIAC, AZ ÁRTATLAN. Másodszor is vétlennek találta a bíróság ifj. Ion Ţiriacot az ellene indított kábítószer-fogyasztási perben. Az eljárás esztendők óta folyik. Még az elején a sajtó birtokába jutott igen sok kompromittáló anyag, de azok mára eltűntek a bírósági dossziékból, a tanúk is megváltoztatták vallomásaikat, s így az aranyifjút — bizonyára a papa pénzével és összeköttetései révén — tisztára mosták. Miközben számtalan kisember, jószerével csak fogyasztók, börtönben ülnek. (România liberă)

ŢULUŞ MARAD. Második nekifutásra sem sikerült Tudor Chiuariu igazságügy-miniszternek menesztenie Doru Ţuluşt, a Főügyészség Korrupcióellenes Igazgatóságának osztályvezetőjét. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elutasította a miniszter kérését, miközben megszavazta azt a jelentést, mely igen sok hibát talált Ţuluş munkájában. (Ziua)

A MŰTÉT SIKERÜLT, TEOCTIST MEGHALT. Az orvoskollégium megállapította, hogy nem követtek el műhibát Teoctist pátriárka műtétekor a sebészek. Az idős páciens halálát az operáció utáni komplikáció és szívstop okozta. (Ziua)

KULLOGÓ OKTATÁSÜGY. Az Európai Unió felmérése szerint a román oktatásügy a legutolsó helyen áll Európában. Itt a legmagasabb az iskolát elhagyó gyermekek száma, az arány meghaladja a 20 százalékot. Ráadásul a pedagógusok is menekülnek a pályáról, évente egy százalékuk megy külföldre, vagy keres itthon jobban fizetett munkát. (Adevărul)

ÉS KEZDŐDIK MINDEN ELÖLRŐL. Újrakezdheti a nyomozást a Főügyészség Korrupcióellenes Igazgatósága Adrian Năstase és felesége ügyében, mert már a nyomozás elindításához az elnöki palota lakójának beleegyezése szükséges. (Adevărul)

SOK VOLT A BESÚGÓ. Az ötödik ortodox főpapról, a szebeni Visarion Răşinăreanuról mondta ki a szekusdossziékat vizsgáló bizottság, a SZIVOT, hogy Bobi álnéven együttműködött a román politikai rendőrséggel. (Realitatea)

PÉNZKIDOBÁS. A fővárosi iskolák rehabilitálására szánt 20 millió euró több mint felét, 11 milliót haszontalan dolgokra költötték el, rossz munkát, vagy igen nagy késéssel végezték el — állapította meg egy ellenőrző testület által készített jelentés. (Cotidianul)

BETEG BÁNYAIPAR. Összesen 700 évet tesz ki az az idő, amit a Zsil-völgyi bányászok betegszabadságon töltöttek. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak tíz százaléka folyamatosan beteg. (România liberă)

FELÁLLHAT A BIZOTTSÁG. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács egy hónap helyett két hét után kijelölte azt az öt bírót, aki az elnök mellett konzultatív céllal működő speciális bizottság tagja lesz. Kinevezésüket az államfőnek még jóvá kell hagynia. (Cotidianul)

NINCS SZÓ SZERZŐDÉSBONTÁSRÓL. Szó sincs arról, hogy a kormány felbontsa az észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó szerződését a Bechtel amerikai céggel ― mondta Tánczos Barna közlekedési államtitkár, cáfolva a román sajtó ezzel kapcsolatos értesüléseit. Ludovic Orban közlekedési miniszter eddig többször is cáfolta ezt a lehetőséget. Legutóbb múlt hét végén Gyulafehérváron nyilatkozott úgy, hogy a román kormány a Bechtellel kötött szerződés fenntartása mellett döntött, mert nincs lehetőség újratárgyalásra. (MTI)

HETVEN SZÁZALÉKKAL NŐ JÖVŐTŐL AZ ÚTADÓ. Az Autópálya és Országút Vállalat szerint a drágítást már öt évvel ezelőtt tervezték, sürgősségi kormányrendelet írta elő, hogy fokozatosan igazodjanak az uniós árakhoz. Január elsejétől a személygépkocsik napidíja egy euró lesz, az egyheti összeg három és öt euró között fog változni, attól függően, hogy a gépkocsi mennyire környezetszennyező. Az útadó 30 napra hat és tíz euró között változik. Hat hónapra 15 és 25 eurót, egy évre 28 és 40 euró közötti összeget kell fizetni. Tavaly 20 százalékkal növelték a díjat. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2007-10-20: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A szórvány szolidáris
A szórványközösség szolidaritása példaértékű a végeken, akár a Zsil völgyére, Hunyad megyére gondolok, akár Krassó-Szörény megyére, Resicabányára. A közösség építéséhez, a nemzeti öntudat megerősítéséhez eszközöket kell találni, és csak egységesen lehet építkezni — nyilatkozta a resicabányai Magyar Napok nyitórendezvényén Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter, EP-képviselőjelölt
2007-10-20: Közélet - Váry O. Péter:

Patthelyzetben a mamuttömbház kimenekített lakói

Befejeződött a tavaly márciusban kiégett sepsiszentgyörgyi mamuttömbház szerkezeti megerősítése, a munkálatok miatt a két szintről kimenekített lakók mégsem költözhetnek vissza egykori otthonukba.