Sólyom László: 1956 a visszanyert emberi méltóság nagy példája

2007. október 23., kedd, Világfigyelő

Az igazság pillanata volt 1956, a visszanyert emberi méltóság nagy példája — mondta Sólyom László köztársasági elnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 51. évfordulóján. A köztársasági elnök a műegyetem aulájában mondott ünnepi beszédében kiemelte: 1956 mellett kiállni annyit jelent, mint kiállni a hitelesség és a remény mellett.

A magyar köztársaság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a megemlékezést újra a műegyetem aulájában tartják, ahonnan 1956. október 23-án az egyetemisták tüntető menete elindult. (Egy évvel ezelőtt, 2006. október 22-én az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 50. évfordulóján a megemlékezés a műegyetemi rakparton volt. Mint az akkori ünnepségen Vajna Zoltán, az egyetem professzora elmondta, ennek az volt az oka, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetése ,,nem óhajtott" jubileumi ünnepséget az egyetem aulájában.) Az államfő hangsúlyozta, minden évforduló hozzájárulhat ahhoz, hogy október huszonharmadikát a nemzet a szívébe fogadja, hogy a forradalom része legyen a magyarság önazonosságának. Mint mondta, ebben a folyamatban a tavalyi, ötvenedik évfordulónak természetszerűen nagy szerep jutott. Véleménye szerint, ,,ha ’56 igaz emlékének fenntartásáért és folyamatosságáért viselt kötelességünk tudatában állítjuk fel a mérleget, akkor az egy évvel ezelőtt történtek ellenére is, inkább elégedettek lehetünk". Mint Sólyom László kiemelte, a tüntetők és a tüntetéseken részt sem vevők sokaságának súlyos bántalmazását ,,nem lehet lezárni úgy, hogy az elkövető rendőrök túlnyomó többsége ismeretlen tettes marad". Azonban — tette hozzá — ’56 sorsát a nemzet emlékezetében és az ünnepek értelmét nem ez fogja meghatározni. Úgy fogalmazott, hogy annak a rengeteg új és hiteles információnak, pontos történelmi adatnak és az emlékezéseknek lesz maradandó hatásuk, amelyeket a tavalyi évfordulónak köszönhetünk. ,,Ismertté vált — említett erre egy példát — mennyire nem voltunk egyedül, mellettünk állt a határon túli magyarság". Sólyom László szerint mégis van egy adóssága az ötvenedik évfordulónak. Mint mondta, ,,még mindig nem egyértelmű a válasz a kérdésre: Nagy Imre vagy Kádár?"

Az ünnepségen jelen volt mások mellett Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, Bihari Mihály, az alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára és Molnár Károly, a műegyetem rektora. A köztársasági elnök az ünnepség után ’56-os szervezetekkel együtt megkoszorúzta az ’56-os Műegyetemi Emlékművet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2007-10-23: Közélet - x:

Megkezdték a cukorrépa átvételét

A sepsibodoki vasútállomás mögötti lerakathoz október 15-től kezdték szállítani a környék termelői a cukorrépát.
2007-10-23: Világfigyelő - x:

Rendőri készültség Budapest több pontján

Kordonnal zárták körbe a rendőrök a Magyar Önvédelmi Mozgalom Szabadság téri demonstrációjának helyszínét tegnap délután az MTV székházánál, s ugyancsak jelentős erőkkel vonultak fel a Parlamentnél, lezárták az Andrássy utat az Operánál, ahol az ’56-os forradalom tiszteletére tartottak díszelőadást, s Gyurcsány Ferenc mondott ünnepi beszédet.