Cégek toplistájaJelentős nyereségnövekedés

2007. október 24., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által tizennegyedik alkalommal összeállított cégtoplista alapján a működő háromszéki vállalkozások mintegy 8,5 százalékát díjazták. A különböző kritériumok szerinti rangsorok mellett minden évben azt a két százas névsort is közlik, mely a forgalom és a nyereség szerint rangsorolja a cégeket.

Ami első látásra szembeötlő, hogy — ugyan nem sokat, hiszen abszolút értékben néhány százalékot tesz ki — mérséklődött a cégek forgalmának növekedése. Mindez akkor, amikor tavaly az inflációs ráta csaknem a felére csökkent az egy évvel korábbihoz képest (2006-ban 4,85 százalék, 2005-ben 8,6 százalék volt), így a reálforgalom-növekedés mérséklődése már szembeötlő. Mindez a százas lista első tíz helyezettjére is igaz, sőt, itt mintegy négyszázalékos csökkenés tapasztalható az egy évvel korábbi adatokhoz ké­pest, és nem növekedett azon cégek száma sem, amelyek tízmillió eurónál nagyobb éves forgalmat bonyolítottak le.

Az üzleti forgalom nagysága szerint első helyen továbbra is a kézdivásárhelyi Domo Retail Rt. háztartási gépeket forgalmazó üzletlánc áll, egymagában az első száz cég forgalmának 21, a megye összforgalmának közel 12,5 százalékát adva. A második szintén kereskedő, a kézdivásárhelyi Primex, harmadik helyre került viszont a sepsiszentgyörgyi Arcon Kft., amely tavaly egyik százas listán sem szerepelt (nem csoda, hiszen a szigetelőanyagokat gyártó cég az utóbbi évek legnagyobb helyi beruházása volt). Egyébként a megye cégeinek összforgalma nem érte el az egymilliárd eurót.

Merőben más a helyzet a nyereség növekedése szempontjából. Az első helyezett nyeresége ugyanis abszolút értékben több mint duplája lett, a háromszéki cégek nyereségnövekedése pedig meghaladta az ötven százalékot. A legnagyobb nyereségrátát produkáló cég továbbra is az ételjegyeket forgalmazó Hungastro Rt. volt (a céget egyébként ,,felfalta", azaz bekebelezte egy hasonló profilú multi), amely ismét 82 százalék fölött teljesített, ám abszolút értékben a közel 5,6 millió eurós bruttó nyereséggel a második helyre szorult, hiszen megelőzte őt a közel 11,5 millió eurós nyereséget felmutató Domo. Az Arcon a nyereség szerint is a harmadik helyet foglalja el. Míg tavaly kilenc, idén tizenhárom cég lépte át az egymillió eurós nyereségküszöböt, ők a megyében megtermelt profit 43 százalékát valósították meg, a százas lista vonatkozásában pedig a nyereség közel kétharmadát tudják a magukénak. Ebben a ,,klubban" szám szerint továbbra is legtöbb a nadrággyár, nyereségük általában 20 százalék körüli, míg a forgalmazók leginkább a nagy volumenű üzleti forgalom miatt, és korántsem a tíz százalék körüli profitráta okán valósítottak meg jelentős nyereséget.

Ugyanakkor idén bővítették a különdíjak körét. A legnagyobb kivitelt megvalósítók a cég nagysága függvényében a Secuiana és a Zarah Moden a nagyok között, a közepes kategóriában a baróti Tyrom, a kisvállalkozások versenyében a kézdivásárhelyi Canda Textil, a mikrók között pedig a sepsiszentgyörgyi Hope Sped az első. A kreativitási díjakat a legtöbb ipari rajzot, modellt, illetve márkát szabadalmaztatók kapták, első magasan a játékgyártásban immár évek óta élen járó D-Toys Kft., s a második helyen is a Füstös Tibor nevével fémjelzett Deico nyomda áll. A környezetvédelmi topot a Tega Rt. vezeti, őt követi a lemhényi Toro Impex Kft. A 2006-os év beruházójának a sepsiszentgyörgyi tejgyárat kiáltották ki, a díjat szinte válvetve kapta az Arcon Kft.-vel. Az év turisztikai cégei öt kategóriában kaptak díjakat: az utazási irodák versenyét a Transilvania Tourist Service Kft., a közélelmezési egységekét a kézdivásárhelyi Siculcom Kft., a kis bárokét az árapataki America, a szállodákét a Kovászna Turizmus Rt., az egyéb szálláshelyekét pedig a Sugáskert Kft. nyerte.

Idén első alkalommal osztottak nemzetközi sikertörténet-díjat, a két kitüntetett a Domo és a Covalact, a nagy áruházak helyi termékvásárlásának versenyében pedig a Tridentet és a Profit tüntették ki.

Elemzésünk természetesen nem vesz figyelembe egy sor gazdasági tényezőt, ám a 2006-os évre vonatkozó fejlődés általános jellemzői így is kirajzolódnak.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 682
szavazógép
2007-10-24: Múltidéző - Pásztori Tibor Endre:

Elmarad törpe múltunk (Jegyzet)

Mindig szentül összerezzenek, mert a visszaemlékezés negatív kísérőérzéssel vegyül. Egyfelől azért, hogy mindazt, amit 2007-ben mint ,,nyilvánvaló voltat" idézni kívánok, miért hallgattuk el ötven esztendőn át; másfelől az élet kritikáját a késői nyilvánosság milyen ráhangoltsággal fogadja? Olyanforma kérdés, mintha azt kellene elvitatnunk, hogy a szürkület az éjhez tartozik vagy a nappalhoz?
2007-10-24: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Burgonya az árutőzsdén

Holnap a Román Árutőzsde sepsiszentgyörgyi, a kereskedelmi és iparkamara székházában működő terminálján száz tonna első osztályú étkezési burgonyát kínál eladásra a Timate Kft. Az elfogadható limitár 0,70 lej plusz áfa. A burgonyaringet 12 órakor nyitják meg, további részletekkel Buksa Árpád szolgál a 0267/351 677-es telefonon.