Belföldi hírek

2011. július 19., kedd, Belföld

Nem örökös kormánypárt
Victor Ponta SZDP-elnök tegnap kijelentette: a Szociál­liberális Unió (USL) nem szeretné, ha az RMDSZ állandó kormánytag lenne, csupán a kisebbség képviseleti szintű jelenlétét óhajtaná.

Hozzátette: a szövetség vezetői elfogadták a meghívást az alkotmányról és a regionalizálásról szóló párbeszédre. Ponta szerint az USL megbeszéli az RMDSZ-szel, "miként és mikor" kellene módosítani az alkotmányt, a választási rendszert, valamint az etnikumközi feszültségek fokozódásának elkerülését célzó paktum megkötésének lehetőségét is megtárgyalják.

Verespatak lemondatná Kelement
A kulturális minisztérium székháza előtt ma szervezendő tüntetésen készülnek követelni Kelemen Hunor tárcavezető lemondását a verespataki bánya megnyitását ellenző aktivisták. A tiltakozási akciót annak apropóján szervezik, hogy a Fehér Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság engedélyezte a verespataki Kirnyik hegység egy részén a Roşia Montana Gold Corporation örökségmentési tervét, és kibocsátotta az ehhez szükséges régészeti mentesítési bizonylatot, miután az Országos Régészeti Bizottság július 12-i gyűlésén jóváhagyta a kutatási tanulmányt. A tiltakozási akció szervezői szerint Kelemen Hunor miniszterként jóváhagyását adta a verespataki kulturális örökség tönkretételéhez.

Augusztusi kiegészítés
Költségvetés-kiigazításra csak azt követően kerül sor, hogy az IMF-küldöttség befejezi romániai látogatását – mondta Sorin Frunzăverde, a DLP első alelnöke. Erre leghamarabb augusztusban kerülhet sor. A kormány célja a költségvetés-módosítással az EU-alapokból finanszírozott tervekre összpontosítani a pénzeket, de ennek kivitelezése az IMF-fel folytatott tárgyalások eredményeitől függ. Az elővigyázatossági készenléti szerződés megkötésekor a kormány megkapta a Nemzetközi Valutaalap beleegyezését, hogy a költségvetés első félévi csomagjából nagyobb forrásokat biztosítson az EU-s projektek beruházásaira, és hogy a második félévtől kezdődően kiegészítse ezeket az alapokat, amennyiben az európai alapok felhasználása javul.

Bizalom és várakozás
Jelentősen javult a románok várakozása a gazdaság állapotával kapcsolatban a tavalyi év közepéhez képest, ám az átlag továbbra is borúlátó, és a második negyedévben Európa-szerte javult a fogyasztók közérzete, erre most először került sor a válság kirobbanása óta – derül ki a GfK-felmérésből. A tanulmány az európai fogyasztói közérzetet vizsgálja, felméri a gazdaság helyzetével, az árakkal és jövedelmekkel kapcsolatos várakozásokat, illetve a vásárlási akaratot. A második negyedéves adatok több országban enyhe növekedést mutatnak az első negyedévhez viszonyítva – közli a GfK. A lakosság nagy része azonban nincs meggyőződve arról, hogy hosszú ideig tart majd a különböző piacokon tapasztalt fellendülés, és több ország, köztük Görögország továbbra is pénzügyi válsággal és recesszióval küszködik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1477
szavazógép
2011-07-19: Belföld - :

Hírsaláta

NEM TERVEZNEK MEGSZORÍTÁSOKAT! Lehetsé­ges, hogy újabb válsághullám söpör végig Európán, ám jelenleg a kormány nem kíván több megszorító intézkedést hozni – nyilatkozta Emil Boc miniszterelnök egy televíziós műsorban. Románia jelenleg makrogazdasági szempontból stabil – hangsúlyozta Boc. (Mediafax)
2011-07-19: Közélet - Bokor Gábor:

Két nyelven Kovásznán

Magyar nyelven is megjelentek a Kovászna város tanácsának legutóbbi gyűlésén hozott határozatok.