GlosszaTuristának ide jöjjön!

2007. október 26., péntek, Nyílttér

Ha nincs is világhírű iparunk, és tehénfogattal törjük magunkat Európa mezőgazdaságába, de tájaink szépek. Csak úgy vonzzák a turistákat, mint a dög a legyet. Főleg az extrém sportok kedvelőinek lehetünk paradicsoma. Tehát, vállalkozó kedvű turista: kalandra fel!

Ha repülőgéppel jön a Székelyföldre, akkor legkönnyebben Bukarestet érheti el, vagy Marosvásárhelyt. De a Wizzair a szelek szárnyán nemsokára már csak Kolozsvárról és odáig repül. Innen meg vonatozhat tovább. Ha taxizni akar, már az is felér egy kalanddal, hogy mennyit tud kialkudni például a bukaresti taxisokkal. Mert a kilométer-tarifa 1,60-tól 80 lejig változik. A vonatállomásokon újabb élményekben lehet része. Az éjjeli menedékhely bokorlakói és a koldulók serege izgalmas perceket szerezhet. Ha szerencséje van, és nem vág fel, akkor olyan vonatra ülhet, ahol az utazás kissé horrorisztikus. Az ülések fel vannak vágva. A WC-re könnyű eljutni, csak azt kell figyelni, honnan árad a húgyszag. De autóval is lehet jönni. Külön kaland. Mert alig van autópályánk. Azokon, ha köd nincs, akkor füsttel nehezítik a közlekedést. Mint a nyáron, mikor felgyújtották a tarlót Napfény nevezetű autópályánk mellett. Aztán meglepetésként aszfalton legelésző tehenekkel meg lovakkal találkozhat a gyanútlan autós. Akárcsak városaink parkjaiban. Miért is ne? Nyugaton is van a parkokban hattyú, nyúl vagy mókus. A kalandokban gazdag utazás után megérkezik a további élményekre váró turista a tengerre vagy a hegyekbe. Egy dologban hasonlítanak: szemét mindenhol. A civilizáció és a hegyek csúcsaira is sikeresen feljuttattuk mocskunkat. Pillepalack, sörösdoboz az első helyen. A tengerparton egyéb meglepetés is érheti a jámbor utast. Az éjszakai zenebona garantálja az álmatlanságot, és az étkezőhelyek konyháinak kétes tisztasága mindig izgalomban tarthatja a vendéget. Mármint azért, hogy például nem kap-e szalmonellát. Egy felmérés alapján turizmusunk egytől hatig terjedő skálán szép nagy jegyeket kapott. Csak az a baj, hogy itt az egyes a jó. De az is jó, hogy nem lesz nagy a tumultus, mert jövőre például a Neckermann turisztikai cég nem szervez üdültetést ide. De nem ez az egyetlen. Pedig van, mit nézni!

Nagyvárosaink mindenikében lehet tartani egy körutat lerobbant szocialista iparunk roncsai körül. De ha szűkebb hazánkba, a Székelyföldre akar jönni, akkor itt is tudunk meglepetéssel szolgálni. Lehengerlő reklámunk arra biztat, hogy nyissa ki Háromszék Pandora-szelencéjét. Meglepetés az, hogy milyen kellemetlenségek, rossz dolgok várják a látogatót.

Kár, hogy nem ijesztették meg jobban az irántunk érdeklődőket. Mert akkor több bátor turista jönne. Hogy látványosságainkat megnézze. Megszállhatnának a földrengésveszélyes Bodok Szálló romjaiban. Megnézhetné Kisstadionunkat, a felújítás alatt álló Vitéz Mihály teret vagy az Erzsébet-parkot, ahol részt vehet egy akadálymászáson.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 757
szavazógép
2007-10-26: Nyílttér - x:

Több fát és kevesebb követ a parkba!

Kezdetnek megnyírták a gesztenyefákat, mint a fagyalbokrokat, állítólag ezzel megmentik őket. Persze, nem így történt. Párat máris kivágtak. Az idén a lányaimmal megszámlálgattuk a gesztenyefákat a parkban. Sőt, mindegyikről fényképet készítettünk.
2007-10-26: Közélet - Ferencz Csaba:

Miért veszhet a támogatás negyede? (Uniós támogatások)

Nehéz lesz teljesíteni az unió ultimátumát, és ez elsősorban nem a mezőgazdasági támogatásokat kezelő intézmény, hanem a számítógépes feldolgozás során bekövetkezett rendszerhibáknak tudható be — vélik a Megyei Kifizetési Ügynökség szakemberei.