Felújították Nagybánya egyik jelképét

2011. augusztus 3., szerda, Magazin

Befejeződött a Nagy­bánya egyik jelképének számító Mészárosok bástyája restaurálása. A belső felújítással várhatóan ősszel készülnek el.

A műemlék helyreállítása 1,8 millió euróba került, az összeget zömében a norvég, az izlandi, valamint a liechtensteini kormány adta össze – írja a Krónika kolozsvári napilap hétfőn internetes oldalán.
A bástya első szintjén kialakított úgynevezett multimédia-teremben a bástya rövid történetét a boltozatra kivetített filmecskéből ismerhetik meg a látogatók. Második emeletén kiállítóterem kap majd helyet. "A restaurálás során kiemelték a bástya régi, építészeti elemeit. Gyönyörűen megmaradt a faszerkezete, de a kőből épült rész is szépen tükrözi a 15. századi építészeti stílust" – nyilatkozta a lapnak Ioan Marchis szobrász, a Máramaros Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság vezetője. Az udvaron lévő szökőkutat szükség esetén színpaddá lehet alakítani, ahol a látogatók kisebb előadásokat tekinthetnek meg. Ősztől a bástya udvarának két oldalán a Máramaros­ban honos népi mesterségeket bemutató műhelyek nyílnak.
A bástya története Mátyás király ide­jére nyúlik vissza. Az akkor épült városfal része volt, mai formáját a 17. század elején kapta. Eredetileg lőportoronynak használták. Nevét onnan kapta, hogy ostrom esetén a bástyát a mészárosok céhe védte. A Mészárosok bástyája az egyetlen a nagybányai bástyák közül, amely napjainkig is épen megmaradt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 46
szavazógép
2011-08-03: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Erdő János (Mementó)

Tizenöt évvel ezelőtt (1996. július 27-én) hunyt el Dr. D. Erdő János, az Uni­tárius Egyház 29. püspöke. 1913. április 28-án született Kézdivásárhelyen.
2011-08-03: Magazin - :

Az intelligens busz nem tud latinul

Modern technológiával sem lehet kikerülni a hibákat, ez a tanulsága a Rómában közlekedő új autóbusznak, melyen számítógép mondja be a megállók nevét. A római számokat azonban nem ismeri.