Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Félsiker a Bolyai-egyetem ügyébenSokan megismerték, de kevesen fogadták el

2007. október 27., szombat, Közélet

Nem vált az Európai Parlament (EP) hivatalos álláspontjává a Bolyai Tudományegyetem visszaállításáról szóló írásbeli nyilatkozat, mert a szükséges 393 aláírás helyett csak 172 európai parlamenti képviselő látta el kézjegyével az RMDSZ három képviselője által megfogalmazott dokumentumot. Az EP hivatalos honlapja szerint október 25-én éjfélkor járt le az aláírások regisztrálásának határideje.

Kónya-Hamar Sándor RMDSZ-es EP-képviselő a Kró­nikának elmondta: nem érzi kudarcnak a próbálkozást, ugyanis a hasonló dokumentumok 85 százalékára kevesebb mint ötven aláírás kerül. Úgy vélte, az akció mindenképpen jó alkalom volt arra, hogy tájékoztassák az EP-képviselőket a romániai magyar felsőoktatás helyzetéről. Kónya szerint majdnem minden tagország képviselői között akadt, aki ellátta kézjegyével a nyilatkozatot. Az aláírók között van a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem (BBTE) díszdoktori címével kitüntetett Bronislaw Geremek lengyel liberális képviselő, volt külügyminiszter és Josep Borell, az EP volt elnöke is. Moldován Árpád Zsolt, Kónya asszisztense csütörtökön azt is elmondta: szép eredménynek számít ennyi aláírás összegyűjtése, hisz hatalmas román ellenlobbival szemben kellett dolgoznia a mindössze négy-öt fős magyar csapatnak.

A dokumentum elítéli a mindenkori román kormány magyar tannyelvű állami egyetemmel kapcsolatos elutasító és diszkriminatív magatartását. Kéri az Európai Bizottságot és az Európa Tanácsot, hogy indítsák el a jogi eljárásokat, amelyek rábírják Romániát vállalt kötelezettségei betartására, a Bolyai Állami Magyar Tudományegyetem újraindítására.

Üdvözölték az RMDSZ-es képviselők akcióját a Bolyai Kezdeményező Bizottság vezetői, akik úgy vélik, eredménynek könyvelhető el, hogy több száz képviselőben tudatosulhatott: a mindenkori hatalom elnyomja a romániai magyarságot, más európai kisebbségekkel szemben hátrányos a helyzete, hisz még saját egyeteme sincs. A Krónika cikkéből ugyanakkor az is kiderül, az RMDSZ támogatását felemásnak tekinti még saját képviselője is. Kónya-Hamar Sándor kifogásolta, hogy a Markó Béla által vezetett hivatalos küldöttség nem volt hajlandó egy nappal hamarabb Brüsszelbe utazni, hogy pluszsúlyt adjanak a Bolyai-egyetem ügyé­ben szervezett közmeghallgatásnak. Kelemen Attila csak rövid ideig tartotta a frontot, Szabó Ká­roly pedig betegségre hivatkozva távol maradt. Ez utóbbi két képviselő az aláírásgyűjtés utolsó heti hajrájában sem vett részt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2287
szavazógép
2007-10-27: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Árvízvédelem Bitán

A Feketeügy, a Kovászna vize és a Besenyő patak találkozásánál elterülő mezőföldi Bitát akkor fenyegették igazán az árvizek, amikor még nem voltak védőgátak.
2007-10-27: Közélet - B. Kovács András:

Minden másról szól (Jegyzet)

Minden esély megvan arra, hogy az európai parlamenti választások ne az európai parlamenti választásokról szóljanak.