Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Marad a diszkrimináció

2007. október 27., szombat, Közélet

A kormány által benyújtott, egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetését célzó törvénytervezetben ugyanazok a diszkriminatív tételek szerepelnek, amelyek miatt elmarasztalta Romániát a Velencei Bizottság, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet.

A Călin Popescu Tăriceanu vezette kabinet átemelte a 2004-ben elfogadott helyhatósági és parlamenti választási törvényből azokat a cikkelyeket, amelyek ellehetetlenítették a parlamenti képviselettel nem rendelkező kisebbségi szervezetek választási részvételét. A kormány által a héten elfogadott és a parlamentben hétfőn bemutatandó jogszabálytervezet kisebbségi fejezete kimondja: a parlamenti képviselettel nem rendelkező kisebbségi szervezetek csak abban az esetben vehetnek részt a kétkamarás parlament tagjainak megválasztását célzó megmérettetésen, ha tagjaik között tudják az illető kisebbségi közösség legkevesebb tíz százalékát. Mindez a nagyobb létszámú kisebbségek — például a magyarok — esetében húszezer tagot feltételez, amelyet az illető szervezetnek Románia tizenöt megyéjéből, valamint Bukarestből kell beszereznie (megyénként és a fővárosban legkevesebb háromszázat). Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője elmondta: a szóban forgó fejezet átemelése nem a szövetség, hanem a nemzeti kisebbségek alkotta frakció feltétele volt, ellenkező esetben nem támogatták volna a törvénytervezet parlamenti elfogadását.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2021
szavazógép
2007-10-27: Közélet - B. Kovács András:

Minden másról szól (Jegyzet)

Minden esély megvan arra, hogy az európai parlamenti választások ne az európai parlamenti választásokról szóljanak.
2007-10-27: Közélet - x:

Három hónap mérlege

Az országos lakossági egészségfelmérési program első három hónapjában megvizsgált személyek közel negyedét veszélyezteti a II. típusú cukorbetegség — jelentette be Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter.