Megtalálták Sisi ellopott fejdíszét

2007. június 12., kedd, Magazin

A kanadai rendőrség Winnipegben megtalálta Erzsébet királyné, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király hitvesének értékes fejdíszét, amelyet kilenc évvel ezelőtt a riasztórendszer és páncélüveg ellenére loptak el a Schönbrunni kastély kiállításának egyik vitrinjéből.

Gerald Hesztera, az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal szóvivője megerősítette, hogy előkerült ,,Sisi csillaga". Az igazgyöngyökkel és gyémántokkal kirakott, csillag alakú ékszert a királyné a hajában viselte, amint ez Franz Xaver Winterhalter híres festményén is látható. Egy magánszemély adta kölcsön a Sisi halálának 100. évfordulója alkalmából, 1998-ban Schönbrunnban rendezett kiállításra, onnan vitték el a jubileumi év júniusában. Akkori értéke 100 000 schilling (7267 euró) volt. Sisinek összesen huszonhét ilyen hajdísze volt, Köchert udvari ékszerész munkája, amelyeket ,,imádott", és gyakran fűzött bele csodálatos, dús hajfonatába. Az ékszereket férje, Ferenc József vásárolta, aki mellesleg szeretőjét, a színésznő Katharina Schrattot is megajándékozta ilyen ékszerekkel. Láthatóak ezek a csillagok Romy Schneider hajában is, aki a Sisiről készült híres filmtrilógiában Erzsébet királynét alakította.

A becses hajdíszt egy 35 éves kanadai rabló vitte el, és rejtette el nagyanyja házában. A bűnözőt, Gerald Daniel Blanchardot, aki egy héttagú banda feje volt, idén januárban letartóztatták. A banda rovására írnak egyebek között negyvenszeres rablást, hitelkártyacsalást, gyilkosságban való bűnsegédletet és emberrablást. Profi nemzetközi bűnszövetkezetről van szó, amely a legkorszerűbb elektronikai eszközöket is felhasználta akcióiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2007-06-12: Magazin - x:

Chilei film a nagydíjas

La sagrada familia (A szent család) című chilei film nyerte meg a tízezer eurós nagydíjat a VI. Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelyet idén párhuzamosan két helyszínen, Kolozsváron és Európa kulturális fővárosában, Nagyszebenben rendeztek meg.
2007-06-12: Magazin - x:

Hol kinn, hol benn

Az Egyesült Államokban (és nemcsak ott) több mint egy hete a lapok vezető híre Paris Hilton börtönbüntetése.