Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Esélyegyenlőséget a fogyatékkal élők számára

2007. október 29., hétfő, Közélet

A háromszéki fogyatékkal élőket is érinti az az országos program, amelyet a munkaerő-foglalkoztatási hivatal indított. Célja segíteni abban, hogy a mozgássérültek, valamilyen betegséggel vagy hiányossággal élők könnyebben találjanak állást, de azt is szeretnék elérni, hogy a társadalom ne tekintse kirekesztettnek őket.

A kezdeményezők az esélyegyenlőség elvét tűzik zászlajukra azzal a céllal, hogy könnyítsék a fogyatékkal élők munkaerőpiaci és társadalmi beilleszkedését, illetve, hogy növeljék érvényesülési esélyüket. Egy új, világbanki kölcsönből finanszírozott projektről van szó, amely tanácsadásról, a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal által elvégzendő feladatokról szól. Kelemen Tibor, az intézmény igazgatója azt ígéri, megpróbálják felmérni, a megye településein milyen arányban találhatók fogyatékkal élők, e célból találkozókat szerveznek majd. A szóban forgó csoport tagjairól egyelőre csak annyit tudnak, hogy létszámuk meghaladja a háromezret, de a háromszéki munkaerőpiacon idáig nem sikerült érvényesülniük, most azt sem tudják, hányan dolgoznak közülük. Szeretnék, ha a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal is alkalmazni tudna két fogyatékkal élő munkatársat, érdekükben ugyanis az intézménynek is többet kell tennie.

Az idei jogszabály-módosulást követően a fogyatékkal élők már nem veszítik el rokkantsági nyugdíjukat, amennyiben alkalmazzák őket, munkáltatójuknak az állam egy évig biztosítja a minimálbért, 390 lejt havonta. Háromszéken a szóban forgó személyek visszafogottak álláskeresés tekintetében, mert eddig sikertelenek voltak — magyarázza Kelemen. Továbbá, a törvény betűje arra is kötelezi az ötven főnél több alkalmazottat foglalkoztató kereskedelmi társaságokat, vegyenek fel fogyatékkal élőket is, ezt a 180-nál több vállalat nem tartja be. A mostani kezdeményezésről tájékozatatták a szakszervezeteket, munkadókat, civil szervezeteket. A fogyatékkal élők számára indított program egy saját, egyelőre elég szerény honlappal (www.pot-ce-poti-si-tu.ro) is rendelkezik, ezenkívül több tájékoztató anyag, film is készült, melyek mind azt az üzenetet próbálják eljuttatni, hogy ők is teljes értékű emberek — ha lehetőségük van rá — akár még jobban tudnak dolgozni, motiváltabbak, mint más.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2163
szavazógép
2007-10-29: Közélet - Bodor János:

Súlyos baleset Zabolán

Tegnap délután 17 óra előtt pár perccel Zabola központjában, a rendőrség székháza felől Páva irányába közlekedő CV 02 JFA rendszámú Renault 5-ös személygépkocsi, amelyet az 57 éves Mircea Neagu vezetett, nekiütközött az önkormányzat által 2003-ban állíttatott, székely motívumokkal faragott díszkapunak, amelyet a gelencei Both László készített.
2007-10-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Csökkent a vízadósság

Majdnem felére sikerült csökkenteni Sepsiszentgyörgyön a vízszámlák hátralékait az utóbbi hónapokban – jelentette be a városi közüzemek vezetője, Şerban Valer.