Bill Clinton keresztrejtvénye

2007. június 12., kedd, Magazin

Bill Clinton személyiségének rejtélye, amely régóta foglalkoztatja Amerikát, talán egy ceruza segítségével hamarosan megoldódik. A volt elnök ugyanis elkészítette első keresztrejtvényét, melyet a The New York Times közölt.

A rejtvénynek mind a 116 meghatározása a volt elnöktől származik, a lap hivatalos rejtvénykészítője csak technikai segítséget adott neki. Mivel a lap rejtvényei igazi csemegék a vérbeli fejtők számára, az igazgató úgy érezte: meg kell nyugtatnia őket azért, hogy kezdőt bízott meg a nehéz feladattal. Elárulta, hogy kedvéért egy kicsit módosítani kellett a megoldás mechanizmusain, és a fejtő nem a hagyományos formulákat találja meg benne, de a rejtvény szórakoztató, és így is nagyon érdekes.

Igaz, talán nem is elsősorban a rejtvényfejtőknek, hanem a pszichológusoknak, a pszichonyelvészeknek, a kriptográfusoknak izgalmas, mivel a meghatározások sokat elárulnak szerzőjükről. Zenei ízléséről tanúskodik például, hogy sok az utalás a baby boomerekre, a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben született korosztály kedvenceire, Carly Simonra, Johnny Cash-re, Otis Redding-re, David Crosby-re, Ray Charles-ra, illetve e nagyságok egy-egy sikerdalára. A figyelmes tanulmányozó még pártbeli elkötelezettségét is megtalálja a kockák között olyan kérdésekben, hogy melyik az a party (szójáték a parti és a párt angol megfelelőjével), amelyben sosem venne részt. A válasz: a republikánus párt.

Még a Clinton és a nők fejezet is kifejezésre jut a nőkre vonatkozó sok definícióban: a hárem titkos szobája, a francia lányok, illetve a déli nők neve szokványos rejtvényben ritkán előforduló formulák — írta a La Repubblica olasz napilap.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1178
szavazógép
2007-06-12: Magazin - x:

Boszorkányégetés Ugandában

Megkövezett és megégetett három asszonyt a feldühödött tömeg az egyik ugandai menekülttáborban — közölte vasárnap Kitgum település rendőrsége.
2007-06-12: Magazin - x:

Vigyázat! A színdarabban sült csirke is van! (Hogy mik vannak?)

Színdarabbeli sültcsirke-veszélyre akarják figyelmeztetni előre a közönséget egy brit színházban, nehogy megbántódjanak a vegetáriánusok.