Erdők, földek visszaszolgáltatásaNem minden polgármester hazudik...

2007. június 12., kedd, Közélet

Ismételten felhívta a polgármesterek figyelmét a visszaszolgáltatás felgyorsítására a prefektus.

György Ervin a megyeházán tartott tegnapi munkaülésen bírálta az elöljárókat, lapunk múlt csütörtöki számában megjelent nyilatkozatát tisztázva, nem minden polgármester hazudik, de van, aki igen. Hozzátette, az önkormányzatoktól származó összesített jelentések szerint igencsak rosszul fest a megye a visszaszolgáltatások arányát tekintve, de meggyőződése, hogy a helyzet a valóságban jobban fest, csupán a központ felé történő kommunikáció nem működik.

György Ervin elmondta, múlt hétfőn tíz polgármestertől kérte be az adatokat, de csupán háromtól kapta meg, heten fülük botját sem mozdították. Igen nagy szükség van a valós adatok közvetítésére, mert a Bukarestben jegyzett statisztika sereghajtóira száll rá a visszaszolgáltatást ellenőrző országos hatóság, és az borsos bírságokat ró ki. A kommunikációhiány példájaként említette a prefektus, hogy Sepsiszentgyörgy tulajdonképpen nagyon jól áll, az összesítő táblázatban mégis gyengén szerepel. A kormánymegbízott külön kiemelte Illyefalvát, mely községgel igen jó a kapcsolat, továbbá Vargyas és Sepsibükszád is élen jár. Az ellenkező póluson Barót ,,nagyon-nagyon rosszul áll", fogalmazott György Ervin, megemlítve még Nagypatakot, Kézdialmást, Bodokot és Gelencét mint problémás közigazgatási egységeket.

Fodor István bodoki polgármester rögtön tiltakozott, rámutatva, a prefektúra szintjén is rossz lehet a kommunikáció, mert ő bizonyíthatóan kedden reggel leadta a kért jelentést. Szitabodza, Szentkatolna, Maksa, Dálnok elöljárói hangoztatták, az erdészet képviselői a helyi tulajdonjog-megállapító bizottságokban bojkottálják a munkát, nem írják alá a birtokba helyezési jegyzőkönyveket, illetve a topográfus szakember hiányára panaszkodtak. Kiss József zágoni polgármester kérte, amikor egy község ügyét elemzik, az ülésre hívják meg a polgármestert vagy helyettesét, mert sok félreértést helyben tisztázhatnak, s nem kell hónapokig levelezgetni. Albert Álmos, Sepsiszentgyörgy polgármestere azt javasolta, ha ujjal mutatnak a hibásakra, akkor legyen korrekt a mutogatás, és terjedjen ki mindenkire, például a kataszteri hivatal tevékenységét is górcső alá kellene venni. Kovács Géza ozsdolai elöljáró ismételten hangot adott elégedetlenségének, miszerint a kataszteri hivatal kezeli a helyi bizottságok tulajdonában levő iratcsomókat, és pénzt is kér azok konzultálásáért. Ádám Attila zabolai polgármester kerek perec kijelentette, az állami erdészet nem akarja visszaszolgáltatni az erdőt. Kasléder József, Málnás község polgármestere is felemelte szavát: nem lehet dolgozni olyan körülmények között, hogy a prefektúra felszólítja, tíz napon belül adjanak 17 hektár erdőt a zalánpataki ortodox egyháznak, amikor annak semmiféle bizonyítéka nincs arra, hogy joga lenne ahhoz.

bodoki polgármester rögtön tiltakozott, rámutatva, a prefektúra szintjén is rossz lehet a kommunikáció, mert ő bizonyíthatóan kedden reggel leadta a kért jelentést. Szitabodza, Szentkatolna, Maksa, Dálnok elöljárói hangoztatták, az erdészet képviselői a helyi tulajdonjog-megállapító bizottságokban bojkottálják a munkát, nem írják alá a birtokba helyezési jegyzőkönyveket, illetve a topográfus szakember hiányára panaszkodtak. zágoni polgármester kérte, amikor egy község ügyét elemzik, az ülésre hívják meg a polgármestert vagy helyettesét, mert sok félreértést helyben tisztázhatnak, s nem kell hónapokig levelezgetni. Sepsiszentgyörgy polgármestere azt javasolta, ha ujjal mutatnak a hibásakra, akkor legyen korrekt a mutogatás, és terjedjen ki mindenkire, például a kataszteri hivatal tevékenységét is górcső alá kellene venni. ozsdolai elöljáró ismételten hangot adott elégedetlenségének, miszerint a kataszteri hivatal kezeli a helyi bizottságok tulajdonában levő iratcsomókat, és pénzt is kér azok konzultálásáért. zabolai polgármester kerek perec kijelentette, az állami erdészet nem akarja visszaszolgáltatni az erdőt. , Málnás község polgármestere is felemelte szavát: nem lehet dolgozni olyan körülmények között, hogy a prefektúra felszólítja, tíz napon belül adjanak 17 hektár erdőt a zalánpataki ortodox egyháznak, amikor annak semmiféle bizonyítéka nincs arra, hogy joga lenne ahhoz.
Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1547
szavazógép
2007-06-12: Gazdakör - x:

Hírlugas

Kukoricaintervenció az EU-ban
Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei a hét eleji luxembourgi találkozójukon határoznak arról, hogy az Európai Bizottság tavalyi javaslatával szemben nem azonnal, hanem a 2009-es gazdasági évtől szűnik meg a központi kukoricafelvásárlás és -készletezés (intervenció) az EU-ban.
2007-06-12: Közélet - Ferencz Csaba:

Repcét is termesztenek Háromszéken

Az idei év újdonsága, hogy százhatvankét hektárra Háromszéken is repcét vetettek a gazdák. Egyelőre csak kísérleteznek vele, abban a reményben, hogy nálunk is jövedelmező lesz az egyre keresettebb dízelolaj-alapanyag.