Repcét is termesztenek Háromszéken

2007. június 12., kedd, Közélet

Az idei év újdonsága, hogy százhatvankét hektárra Háromszéken is repcét vetettek a gazdák. Egyelőre csak kísérleteznek vele, abban a reményben, hogy nálunk is jövedelmező lesz az egyre keresettebb dízelolaj-alapanyag.

Tavaly is volt már kísérlet, de jobbára zöldtrágyaként lehetett hasznosítani, ám idén néhány nagyobb termelő — például Oprea Romulus Zabolán, a kézdivásárhelyi kutatóállomásnál vagy Bartha János Szentgyörgyön — szerződéses formában is belevágott a repce termesztésébe — mondta kérdésünkre Tankó Elek, a mezőgazdasági igazgatóság szakembere. Idén összesen százhatvankét hektáron vetettek repcemagot.

Bartha János megerősítette, hogy egyelőre csak kísérletként vetett néhány hektáron repcemagot, s ha gazdaságilag beválik, nagyobb területeket tervez.

Az elméleti számítások biztatóak, mert ha el lehet érni a 2500—3000 kilogrammos hozamot, a repce termesztése nyereségesebb, mint a búzáé. S ami talán még fontosabb: van piaca, mert a dízelolaj egyre keresettebb, több hazai gyár is ajánl termesztési lehetőséget — tudtuk meg. Ám vidékünkön a nagyobb terméssel kecsegtető őszi repcének nem kedvez igazán az éghajlat, nem bírja a fagyot, a tavaszi fajták viszont kisebb terméshozamúak. Ráadásul idén a szárazság miatt sok helyen ki sem kelt a mag. Mindezek ellenére Bartha János szerint érdemes próbálkozni, hiszen az elérhető haszon mellett jól beilleszthető egy hármas vagy négyes vetésforgóba, s bár érzékeny a kártevőkre, a termesztési technológia nem igényel különleges célgépeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2007-06-12: Közélet - Szekeres Attila:

Nem minden polgármester hazudik... (Erdők, földek visszaszolgáltatása)

Ismételten felhívta a polgármesterek figyelmét a visszaszolgáltatás felgyorsítására a prefektus.
2007-06-12: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Szócséplés

Szánalmas képet nyújtott a parlament hétfő délután. A vak is láthatta, a demokraták és a liberális demokraták kormánybuktató szándékkal benyújtott bizalmatlansági indítványának sorsa már a múlt hét végi nagy politikai összevisszaságban eldőlt.