Mi, hol, mikor

2007. november 5., hétfő, Mi, hol, mikor?
Kortárs filmnapok

Sepsiszentgyörgyön holnap kezdődik a kortARS FILMnapok elnevezésű rendezvény a volt Művész mozi termében. A program: 17.30 órától Zakariás Zalán: Ződ (2007, kísérleti rövidfilm, DVD), utána 18 órától közönségtalálkozó és beszélgetés a film alkotóival, 19 órától Alternative-plakátkiállítás az előcsarnokban, 20 órától Alternative, 2006 ― díjnyertes rövidfilmek (DVD).

Kiállítás

50 év képei ― Híres képek, képes hírek címmel kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön a Magyar Távirati Iroda Zrt. (MTI) fotóarchívumának fél évszázados ,,terméséből". A válogatás az MTI és a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja (MKK) közös szervezésében érkezik a Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárába, a kiállítás november 7-től december 7-ig látogatható. A kiállítást Vince Mátyás, az MTI elnöke nyitja meg szerdán 19 órakor Hadnagy Miklós, az MKK igazgatójának jelenlétében.

Színház

A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében pénteken 18 órától Ruszuly Éva egyéni előadóestje, Visky András: Júlia.

*

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata szerdán 11 és 13 órától a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében mutatja be a Csizmás kandúr című mesejátékot. Rendező: Csurulya Csongor. Zeneszerző: Horváth Károly.

*

A pénztár nyitvatartási rendje: kedden, szerdán és csü­törtökön 11―15, pénteken 11―13 óráig, valamint másfél órával az előadások kezdete előtt is. További információért forduljon a Tamási Áron Színház közönségszervező irodájához, telefon: 312 104, 0745 589 214 és 0728 083 336. Színházjegyét a közönségszervezőktől telefonon is megrendelheti.

A nedvesebb és langyos késő őszi idő még kedvez a lombhullató erdő gombaféleségeinek. ,,Az árkosi erdőn a hét végén találtam még csigagombát, többféle fekete trombitagombát. Lehet még találni őszi vargányát, elég szép példányokat, fokhagymagombát, lila pereszkét, szürke tölcsérgombát. Jelen vannak még mindig a nyirokgombák is" — mondta Máthé Árpád kiváló gombaismerő. (Kgy. Z.) FOTÓ: MÁTHÉ ÁRPÁD

VI. Szellemiség Napok

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében zajló rendezvény mai műsora: 18.30 órától A kromoterápia és az aura színei, utána meditáció: A magasabb mentális sík. A holnapi program: A Felajánlás misztériuma, meditáció: Az alázat állapota.

Zene

* Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 19 órától a Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar közös koncertet ad. Karmester: Szőnyi Zoltán (Marosvásárhely), szólista: Málnási Éva és Filip Ignác. Műsoron: L. Boccherini: 6. szimfónia ― La casa del diavolo, D. Cimarosa: G-dúr versenymű két fuvolára, J. Haydn: 6. D-dúr szimfónia ― Reggel.

* A brassói operafesztiválon szombaton 18.30 órától a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Ábrahám Pál Viktória című operettjét.

Hitvilág

Az Imitacio Cristi ― Református Értelmiségiek Bibliaköre ― holnap 19 órától tartja találkozóját Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 8. szám alatti felújított épületben. Vitaindítót ft. Kató Béla püspökhelyettes tart Egyház és politika ― mai kontextusok címmel. Minden érdeklődőt szeretettel elvárnak.

Megjelent

a Harangszó legújabb száma. A tartalomból: Fel, fel, vitézek, a csatába! A 21. szám címoldalas riportja az Álmosd és Diószeg közötti Nyúzóvölgyben tartott csatatéri emlékünnepélyre kalauzolja az olvasót. ,,Végre elhatároztatott, hogy mindazok átvilágítását kéri az egyházkerület, akik ’89 óta megfordultak valamilyen minőségben a püspöki hivatalban, igazgatótanácsnál, lett légyen püspökhelyettes, tanácsos, esperes vagy takarítónő" ― írja a lap vezércikkében (Halovány átvilágítás) Sándor Lajos. A Harangszó beszámol az októberben tartott Partium―Felvidék testvéregyházi találkozóról, Bereczki András pedig norvég földön szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia Koltóra érkezésének 160. évfordulójára emlékeztek Koltón ― tudósít Varga Károly. A magyarcsaholyi presbiteri konferenciáról Nagy Róbert András számol be. Tüzes Bálint magyartanár a genfi reformátusokról és svájci magyarokról tesz említést a vele készült interjúban. A Hírvivő rovat ezúttal is az egyházi élet híreivel jelentkezik. A Királyhágó-melléki Református Egyházkerü­let kéthetente megjelenő gyülekezeti lapja megrendelhető a református lelkészi hivatalokban.

Tudományos előadás

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében holnap 18 órától A magyar tudomány napja alkalmából Kocs János mérnök beszélget az érdeklődőkkel Műszaki értelmiségiek hatalomközelben... és távol. A genealógiáról általában — Honnan jövünk? Kik vagyunk? Merre tartunk? Családkutatás a székelyföldi levéltáraktól a houstoni DNS-laboratóriumokig témával. A belépés díjtalan.

Az Erdélyi Genealógiai (Családkutató) Társaság a helyszínen digitalizálásra átvesz családi gyászjelentő- vagy egyéb iratgyűjteményeket, régi fényképeket és családfatöredékeket, melyeket feldolgozás után visszajuttatnak a tulajdonosoknak.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy gondnok (középfokú végzettség — kf.), kereskedelmi ügynök (szakképesített — szk.), jogtanácsos (felsőfokú végzettség — ff.), művészeti tanácsadó (ff.), könyvelő (kf.), szállításirányító (kf.), szabó (szk.), művészi rajzoló (kf.), kereskedelmi igazgató (lehet kf. végzettségű is), ruhatáros, fára nyomtató (szk.), felcser, vízvezeték-szerelő (szk.), könyvkötő (szk.), kézi könyvkötő (szk.), készletkezelő (kf.), árumozgató, két-két eladási ügynök (műszaki ff.), pék (szk.), szakács (szk.), faszerkezet-összeszerelő munkás (szk.), cipőfelsőrész-készítő (szk.), elektromos és energetikai berendezésre szakosodott villanyszerelő (szk.), műanyag-extrudáló (elektromechanikai líceum), vasbetonszerelő (szk.), faipari mérnök, gépgyártóipari mérnök, gázvezeték-szerelő (szk.), fatermék-előállító dolgozó (szk.), gipszkartonszerelő (szk.), három-három épületgondnok (kf.), hőközpontlaboráns (szk. vagy szakképzetlen), négy áruházi osztályvezető-helyettes (kf. vagy ff.), báros/pincér (szk.), öt általános egészségügyi asszisztens (technikum), hat-hat banktisztviselő (líceum), szakképzetlen munkás, hét-hét ács (szk.), karbantartó villanyszerelő (szk.), burkolómunkás (szk.), kilenc szakképzetlen munkás építkezésre, tizenkét géplakatos (szk.), hatvanhét szakképzetlen konfekciós munkás, nyolcvan összeállító konfekciós (szk.).

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-11-03: Magazin - x:

Telt ház a debreceni da Vinci-kiállításon

Már csaknem 120 000-en látták Debrecenben Az igazi da Vinci című kiállítást — közölte Gulyás Gábor, a tárlatnak otthont adó Modem Modern és Kortárs Művészeti Galéria igazgatója.
2007-11-05: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó testvér, nagynéni, keresztmama, rokon, jó szomszéd, barátnő, a gyimesközéploki születésű
özv. TIMÁR MIKLÓSNÉ
BILIBÓK BORBÁLA
életének 79. évében 2007. november 3-án visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése november 6-án 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi római katolikus temető ravatalozóházából.
Részvétfogadás a temetés napján 14 órától.
Gyászoló hozzátartozói
pro. F. Cs.