Derűs cégtoplista borús időkben

2011. október 26., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A köszönet eseménye volt a Cégek toplistája rendezvény, amelynek keretében a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara immár hagyományos módon és méltó körülmények között díjazta a legsikeresebb háromszéki vállalkozásokat.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Ünnepi hangulat lengte be múlt csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Orchidea rendezvénytermet, amely otthont adott az immár 18. alkalommal megrendezett top­listás eseménynek. Az oklevélesőt meg­­előző felszólalások ugyanis arról szól­tak, hogy a háromszéki szféra szinte meg sem érezte a válság körülményeit, csökkent a munkanélküliek száma, nőtt az alkalmazottak után fizetett személyi jövedelemadó, és a megye legnagyobb üzleti forgalommal büszkélkedő cége, a Domo Re­tail Rt. 175 millió eurós adata is felülmúlta a tavalyi, ugyancsak első helyre érdemesítő 171,7 milliós összeget.
Hogy mennyire érvényes esetünkben az "aki kimarad, lemarad" szlogen, nem tudni, a cégek többsége számára azonban presztízskérdés ott lenni a toplistán, de­rült ki az asztal körüli beszélgetésekből. Ebben minden bizonnyal jelentős szerepet játszik, hogy a partnerkeresés, az üzletkötések folyamatában ez az egyik legigényeltebb mutató a térség vál­lalatairól. Így hát a 2010-es mérleg, illetve a pénzügyi fel­ügyelet adatai alapján összeállított ranglista nem csak a múltat díjazza, hanem részben a jövőt is előre vetíti.
Háromszék 4834 cégéből 1431 felelt meg a kritérium­rendszernek, ami 6,2 százalékkal ugyan alatta marad a 2009-es mezőnynek, ám a kitüntetett vállalkozások száma (893) így is 52 százalékkal múlta felül az egy évvel korábban ok­levélre érdemesítettekét. A megye toplistás cégeinek üz­leti forgalma 2829 millió lejre rúg, ez a me­gye összforgalmának 60,8 százaléka – 12,4 százalékos növekedés 2009-hez képest.
Antal Árpád, Sepsiszent­györgy polgármestere külön toplistával jelentkezett, ahol hat olyan cég kapott helyet, amely alkalmazottjai után a legnagyobb mér­tékű személyi jövedelemadót fizette be. "Kö­szö­net érte – mondta az elöljáró. – A jövőben is igyekszünk segíteni önöket. Túl sok eszközünk nincs, ilyen azonban a vállalati ingatlanadó, amelynek 1,2 százalékos mértékét továbbra sem kívánjuk közelebb vinni az 1,8 százalékos határhoz. Ez azt jelenti, hogy továbbra is évi több mint kétmillió lej marad a város cégeinek kasszájában."

Az üzleti forgalom alapján listavezető Domo mellett íme néhány további győztes:
Nyereség szerint: Amylum Roma­nia Kft. – 7,3 millió euró
Kreativitási nagydíj: D-Toys Kft.
Környezetvédelmi nagydíj: Tega Rt.
A 2010-es év befektetői nagydíja: Kovászna Gyön­gye Rt. – 7 millió euró.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 348
szavazógép
2011-10-26: Faluvilág - Iochom István:

Az utolsó csernátoni vízimalom

Hajdan negyvenhárom, a múlt század elején pedig harmincnégy malom őrölt Csernáton patakán, a Nagypatak mentén, az Ika és a Bartafalvi patakon, napjainkban csupán egyetlenegy zakatol az Ikavári csonka torony közelében, a Nagypatakon.
2011-10-26: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Egyszerűen ízletes képzés

Hogyan lehet elérhető nyersanyagok minél haté­konyabb felhasználásával változatos étel­soro­kat elő­állítani? Ehhez kaptak útmutatást az elmúlt héten tíz sepsiszentgyörgyi vendéglő szakácsai és pincérjei.