Hírsaláta

2007. november 8., csütörtök, Belföld
BUKARESTI LAPOK AZ OLASZ―ROMÁN DIPLOMÁCIAI VÁLSÁGRÓL. Több román napilap fő helyen foglalkozik a roma kisebbség sanyarú helyzetével, s egybehangzóan úgy vélik, hogy e kisebbség társadalmi integrációjára tett törekvések csúfos kudarcot vallottak az elmúlt tizenhét évben.

Az Evenimentul zilei szerint a romakérdés évszázadok óta megoldatlan Romániában, ahol a cigányok csak 1856-ban nyerték el az egyenjogúságot, ugyanis ekkor törölték el a rabszolgaságot. A romák mai nap is őrzik évszázados szokásaikat, s így gyakran szembe kerülnek a modern társadalom együttélési szabályaival. Az Adevărul és az Evenimentul zilei által közölt statisztikák szerint a társadalom peremére szorult romániai romák 38,6 százaléka írástudatlan, 28 százaléka pedig munkanélküli, a 7 és 16 év közötti gyerekek 18 százaléka soha nem járt iskolába. A romák 33,5 százaléka semmilyen végzettséggel nem rendelkezik, 41,7 százaléka napszámosként, 14,3 százaléka pedig a mezőgazdaságban dolgozik. Egy részük az alapvető közszolgáltatásokban sem részesülhet, mivel statisztikák szerint körülbelül 50 000 romániai romának személyazonossági igazolványa sincs. A legutóbbi, 2002-es népszámlálás szerint Romániában 535 000 roma él, akiknek 60 százaléka vidéken lakik, de tanulmányok szerint a roma kisebbség valós létszáma 1―2,5 millió között mozog. Traian Băsescu államfő a hé­ten egy televíziós műsorban kijelentette, hogy külföldön a román állampolgárok közül a romák okozzák a legtöbb bajt. Ezért szorgalmazta, hogy az Európai Unió dolgozzon ki egy közös projektet a romák társadalmi integrációja érdekében. A román sajtó által közölt adatok szerint az EU-ban 12―15 millió roma él.

ROMÁN―MAGYAR KORMÁNYÜLÉS SZEBENBEN. Az eddigi egyeztetések eredményeként nagyjából körvonalazódott a november 14-én Nagyszebenben sorra kerülő harmadik közös román―magyar kormányülés napirendje. A romániai minisztériumok által benyújtott javaslatok nagy része a hétéves magyar―román operatív együttműködési program célkitűzéseit szem előtt tartva készült el ― nyilatkozta a Krónikának Horváth Anna, a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium államtitkára, az egyeztető küldöttség tagja. Szerepelnek a napirenden a fejlesztési, a szállításügyi és a pénzügyi tárca javaslatai, valamint a kormányfőtitkárság által ajánlott témák. Horváth Anna szerint nem született még megegyezés az oktatási, művelődésügyi és ifjúságpolitikai kérdésekben beterjesztett javaslatokról. Az államtitkár úgy értékelte: a legfontosabb javaslat a határ menti együttműködési program. Előreláthatólag az autonómia kérdése sem szerepel majd a közös kormányülés napirendjén.

MUNKAKONFLIKTUS A TANÜGYBEN? Az Országos Tanügyi Szakszervezet munkakonfliktus kirobbantását fontolgatja, mivel a kormány még mindig nem döntött a tanügyi bérek 2008-as növeléséről, s még mindig nem dolgozta ki a tanügyre vonatkozó kollektív munkaszerződést. Ezenkívül a kormány még most sem tartotta be a szakszervezetekkel kötött tavalyi egyezségben foglalt pontok mindegyikét. Amennyiben nem oldják meg a szakszervezet által felsorolt gondokat, november 12-től munkakonfliktus kirobbantását helyezik kilátásba. (Szabadság)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-11-08: Közélet - Magyari Lajos:

A román diplomácia méla Tempefőije

A román külképviselet, a külpolitika mindig híres volt eredményességéről és hatékonyságáról. Elég, ha az első világháború és az interbellum idején tevékenykedő Nicolae Titulescura gondolunk, korábban Mihail Kogălniceanura, de a kommunista időkből is méltán megemlíthetjük Manea Mănescut, sőt, még Ştefan Andrei külügyért is.
2007-11-08: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Markó: nő a magyarellenesség
Rendkívül aggasztó az utóbbi hetekben egyre erősödő kisebbség- és magyarellenesség Romániában — jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnapi sajtótájékoztatóján. Az elnök elmondta, múlt héten a képviselőház hallgatólagosan két olyan törvénykezdeményezést fogadott el, amely az anyanyelvű oktatás korlátozására irányul.