Belföldi hírek

2007. november 8., csütörtök, Belföld

Markó: nő a magyarellenesség

Rendkívül aggasztó az utóbbi hetekben egyre erősödő kisebbség- és magyarellenesség Romániában — jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnapi sajtótájékoztatóján. Az elnök elmondta, múlt héten a képviselőház hallgatólagosan két olyan törvénykezdeményezést fogadott el, amely az anyanyelvű oktatás korlátozására irányul.

,,A kisebbségi diákok román nyelvtanulásának megkönnyítése, megoldása helyett azt megnehezítő, sőt, diszkriminatív kitételeket tartalmazó törvénytervezetek születnek" — hívta fel a figyelmet Markó Béla. Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt elnöke tudatta a hét végén, hogy a képviselőházban elfogadták az alakulat két törvénytervezetét a román nyelv tanítására vonatkozóan. Az egyik azt javasolja, hogy az iskolakezdés előtti felkészítő évet a nemzeti kisebbségek gyerekei esetében arra használják, hogy megtanítsák őket románul, illetve, hogy a román nyelvet első osztálytól tizenkettedik osztályig ugyanazon tanrend és tankönyvek szerint tanítsák a kisebbségi diákoknak, mint a románoknak. A második törvénytervezet arra vonatkozik, hogy bérkiegészítést kapjanak azok az oktatók, akik román nyelvet tanítanak azokon a Hargita, Kovászna vagy Maros megyei településeken, ahol a románok számbeli kisebbségben vannak. A KP törvénytervezeteit november 5-ig kellett volna megvitatni a képviselőház plénuma előtt, de mivel a határidő lejárt, úgy tekintendő, hogy ezeket a képviselők hallgatólagosan elfogadták.

Alkotmányos a referendum

Az alkotmánybíróság tegnap megalapozatlannak minősítette és elutasította a Corneliu Vadim Tudor nagyromániás pártelnök által benyújtott fellebbezést az államelnöki dekrétum ellen, amely népszavazást hirdet az egyéni választókerületes szavazási rendszerről. Az alkotmánybírósághoz benyújtott fellebbezésben, melyet Corneliu Vadim Tudor és Lucian Bolcaş nagyromániás szenátorok írtak alá, az NRP rámutat, hogy az államfő dekrétuma megszegi az alkotmány 90. cikkelyének előírásait, amely kimondja, hogy konzultálni kell a parlamenttel a kiírandó referendum kapcsán. Lucian Bolcaş tegnap kijelentette: a tény, hogy az alkotmánybíróság elutasította pártja fellebbezését, igazolja ,,Traian Băsescu cinikus nevetését" a referendum kiírásakor.

A Néppárthoz csatlakoznának

Cristian Boureanu képviselő, a Liberlis Demokrata Párt alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: alakulata az EP-választások után felgyorsítja az Európai Néppárthoz való csatlakozási eljárásokat. Boureanu elmondta, a liberális-demokraták már régebben megegyeztek ebben az Európai Néppárt képviselőivel, amikor még úgy volt, hogy májusban tartják az EP-választásokat. ,,Már megalakulásunk előtt kapcsolatban álltunk az Európai Néppárttal. Közös döntésünk arról szólt, hogy amikor az LDP bejut az EP-be, automatikusan meggyorsul a néppárthoz való csatlakozási eljárás" — mondta Boureanu.

További tárgyalásokat vár az MPSZ

Tőkés András, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) alelnöke meg van győződve arról, hogy az EP-választások után folytatódni fognak a tárgyalások az MPSZ és az RMDSZ között egy esetleges közös lista összeállítására az elkövetkező általános választásokra. Tőkés András kijelentette, a tárgyalásokat könnyíteni fogja, hogy az RMDSZ nem jut be az Európai Parlamentbe, és ,,meg fog kelleni szabadulnia bizonyos személyektől a vezetőségből". Hozzátette, az EP-választások nagy nyeresége az lesz, hogy tükrözni fogják a magyar közösség véleményét a képviseletét illetően, hiszen ezeken a választásokon már nem csupán az RMDSZ indul.

Újabb félezer mentőautót osztanak szét

További 450 új mentőautót osztanak szét a mentőszolgálatok és kórházak között november végéig, miután a múlt hónapban 250 érkezett az országba. A kiosztandó kocsik értéke 75 millió lej fölötti — jelentette be tegnap Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter, hozzátette, a múlt hónapban érkezett 250 mentőautó közül 200-at már kiosztottak a megyei egészségügyi hatóságok. Az egészségügyi tárca idén szerződést kötött 1500 mentőautó beszerzésére. A 2008-as költségvetés elfogadása után versenytárgyalást írnak ki további 900 mentőkocsi beszerzésére, így a mentőautópark teljesen megújul.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2430
szavazógép
2007-11-08: Belföld - x:

Hírsaláta

BUKARESTI LAPOK AZ OLASZ―ROMÁN DIPLOMÁCIAI VÁLSÁGRÓL. Több román napilap fő helyen foglalkozik a roma kisebbség sanyarú helyzetével, s egybehangzóan úgy vélik, hogy e kisebbség társadalmi integrációjára tett törekvések csúfos kudarcot vallottak az elmúlt tizenhét évben.
2007-11-08: Közélet - Szekeres Attila:

Ismerje meg gyökereit!

Bárkinek meg lehet rajzolni a családfáját, ha akarja — mondotta Kocs János sepsiszentgyörgyi családkutató kedd este a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében a Honnan jövünk? Kik vagyunk? Merre tartunk? című genealógiai előadásán, melyet Demeter Éva muzeológus szervezett.