Hírsaláta

2007. november 9., péntek, Belföld

MEGFIZET PLEŞIŢĂ ÉS EMBEREI? A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló Intézet bűnvádi feljelentést tett a bukaresti főügyészségen, melyben terrorizmussal vádolja Nicolae Pleşiţăt, a szekuritáté nyugalmazott tábornokát, valamint az egykori Német Szövetségi Köztársaság romániai nagykövetségének öt volt diplomatáját, Dan Mihocot, Constantin Ciobanut, Ion Constantint, Ioan Luput és Ion Grecut.

Ez az első alkalom, hogy hivatalosan kérik az ügyészséget, vizsgálja ki a kommunista rezsim némely hű szolgájának viselt dolgait. Pleşiţăékra először a 80-as években a német sajtó hívta fel a figyelmet, ugyanis az amerikai titkosszolgálatok, a keletnémet Stasi és a magyar titkosszolgálat irattáraiból egyértelműen kiderült, hogy gyilkosságokat terveztek-szerveztek a Ceauşescu-rezsim számára kellemetlen személyek és a Szabad Európa Rádió munkatársai ellen. Céljuk megvalósítása érdekében lefizették — állítólag egymillió dollárral — a kor egyik legfélelmetesebb terroristáját, Carlost, a Sakált. A SZIVOT irattárából előkerültek azok a dokumentumok is, melyeket Pleşiţă Paul Goma fizikai megsemmisítésére dolgozott ki. (România liberă)

VADIM MEGSÉRTŐDÖTT. Úgy felmérgelődött Corneliu Vadim Tudor Alessandra Mussolinire, az újfasiszta olasz párt képviselőjére, Mussolini unokahúgára annak románellenes kijelentései miatt, hogy döntött: kilép az Európai Parlament ultranacionalista csoportjából, mely pont az ő három képviselőjének hála érte el a frakció magalakításához elengedhetetlen alsó létszámhatárt. (Cotidianul)

MÉG HATVANHAT ÉV. Romániának legkevesebb 66 évre van szüksége ahhoz, hogy felzárkózzék a nyugat-európai országok gazdaságainak sorába — derül ki az Economist Intelligence Unit által készített felmérésből. A szervezet szerint ennyi idő alatt érheti el a romániai lakosság vásárlóerejéhez viszonyított egy főre eső bruttó nemzeti össztermék a nyugat-európai államokét. A kutatásból még kiderül, az elkövetkező öt évben 70 százalékkal nő az egy főre eső fogyasztás, a lakosok vásárlóereje évente 3,5 százalékkal emelkedik. Ez azt jelenti, hogy az országnak hatvan-hetven évre van szüksége, míg eléri a nyugat-európai átlagot. Bár a lakosság vásárlóereje jelenleg viszonylag alacsony, a gazdasági szakemberek az elkövetkező öt évben mintegy 70 százalékos növekedést jósolnak. Szerintük az egy főre eső fogyasztás megnövekedésével párhuzamosan nőnek a bérek, főként a középosztály jövedelmei. A nemzetközi vállalatok jelen pillanatban jó befektetési lehetőséget látnak az országban. Az intézet által készített korábbi felmérésből például kiderül, a megkérdezett vállalatok 80 százaléka nagy gazdasági potenciált lát Romániában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2616
szavazógép
2007-11-09: Közélet - x:

Elhunyt Csiha Kálmán

November 7-én 78 éves korában váratlanul elhunyt d. dr. Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület nyugalmazott püspöke. Csiha Kálmán az arad-gáji, gógánváraljai, marosvásárhely-vártemplomi, Szabadi úti és Gecse utcai gyülekezetek lelkipásztoraként és a marosi egyházmegye espereseként szolgált, majd 1990—2000 között az Erdélyi Reformá­tus Egyházkerület püspöki tisztségét töltötte be.
2007-11-09: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Olteanu második levelét is megírta
Bogdan Olteanu, a képviselőház liberális elnöke tegnap újabb nyílt levelet küldött az államfőnek, amelyben felhívja Traian Băsescu figyelmét a parlament által a kormány felelősségvállalása nyomán elfogadott, az egyéni választókerületes szavazás bevezetését célzó törvény kihirdetésének fontosságára.