Makrogazdasági adatokLassabban növekszik a GDP

2007. június 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A hazai össztermék az első negyedévben 68,49 milliárd lej, hat százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél — közölte a statisztikai hivatal.

A tavalyi első negyedben 6,9 százalékkal, az utolsó negyedévben 7,6 százalékkal, tavaly egész évben 7,7 százalékkal volt nagyobb a román GDP az egy évvel korábbinál (342,418 milliárd lej). A mostani lassulás a lakossági fogyasztás némileg szerényebb növekedésének tudható be. Idénre a hivatalos kormányzati várakozás 6,5 százalék, de a múlt hónapban a pénzügyminiszter valószínűbbnek tartott hét százalékos többletet.

Az EU-csatlakozás után fellazult politikai fegyelem jegybanki szigort válthat ki, kényszerűen lassítva a gazdasági növekedést. ,,A jelenlegi politikai feszültség és egy közeli választási kampány kilátása a pénzügy- és a bérpolitika szélsőséges enyhítéséhez vezethet" a kormányzat részéről — figyelmeztetett a Román Nemzeti Bank május elején. A bank egyelőre változatlanul, 3,7 százalékon hagyta előrejelzését a decemberi tizenkét havi inflációra. Az év végi célsávja 3—5 százalékos, a jövő év végére 2,8—4,8 százalékos. Romániában áprilisban 3,77 százalékos volt a tizenkét havi infláció, miután márciusban a rendszerváltás óta a legalacsonyabbra, 3,66 százalékra csökkent, továbbra is az olcsó EU-import versenye miatt.

A Román Nemzeti Bank 2004. júniusban kezdte kamatcsökkentő ciklusát, az alapkamatnál 21,15 százalékról indulva, de tavaly már szigorításba fogott. Az infláció elleni küzdelem jegyében tavaly kétszer emelte alapkamatát, összesen 1,25 százalékponttal 8,75 százalékra. Idén, a lassulni várt gazdasági növekedést támogatandó, februárban háromnegyed százalékponttal, márciusban további fél százalékponttal, május elején újabb negyed százalékponttal csökkentette alapkamatát, 7,25 százalékra. (MTI—Fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 407
szavazógép
2007-06-13: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Progress
Az Európai Bizottság a humán erőforrás minél hatékonyabb felhasználását kívánja támogatni az összesen 743 millió eurós költségvetéssel rendelkező hétéves program segítségével.
2007-06-13: Világfigyelő - x:

Washington: Felavatták a kommunizmus áldozatainak emlékművét (Tőkés Lászlót is meghívták)

Az amerikai kongresszustól nem messze elhelyezett köztéri szobor — egy fáklyát tartó bronz nőalak — avatási ünnepségén beszédet mondott George Bush amerikai elnök és a magyar származású Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.