ÁlláspontokMinden jót, Tőkés László!

2007. november 16., péntek, Nyílttér
Isten ellen való vétek lenne az, ha senkitől nem kényszerítve magunk akadályoznánk meg, hogy Tőkés László püspök képviselhessen bennünket az Európai Parlamentben. Nézhetnénk az eget naphosszat, jajveszékelhetnénk, hogy egy ilyen embert nem engedtünk bennünket szolgálni, értünk felemelni a szavát, gondjainkat-bajainkat a világ színe elé vinni.

Jaj annak a népnek, népcsoportnak, melynek nem kerül karizmatikus vezetője, olyan soknyelvű szószólója, aki téríteni és gyógyítani is képes. Tudniillik a karizma ezt a három dolgot jelenti: a nyelveken szólást, a térítést és a gyógyítást. Tőkés László ezekre képes volt már a legvadabb rendszer idején is. Emlékezzünk csak a Vasárnapi újságban elhangzott (Király Edittel készült) interjúira: akkor törte meg a hallgatás falát, amikor nagyjából nyikkanni sem mertünk, olyan dermedt csendben ültünk a rádió előtt, hogy véletlenül se hallja meg a szomszéd, miről beszélgetünk, amikor az ajtókilincsnek is füle volt, amikor nem tudhattuk, mikor készül a behívócédula egy kis társalgásra. Tőkés Lászlót sokszor megalázták, dobálták Brassó és Dés között ide-oda, de ő nem tágított, következetesen mondta a magáét, mondta az igazát, ellent mert mondani a püspökének is, amiért aztán levették válláról a palástot. Szerencséjére ’89 végén pirkadt az ég, megnyílt a szocialista tábor kapuja Ausztria felé, csapot-papot hagyva futottak az endékások Ausztria felé, s nemsokára Magyarországra is beköszöntött leheletnyi langymelege a tavasznak, és karácsonyra Románia is felsorakozhatott a vasfüggöny nélküli országok közé. Volt öröm, üdvrivalgás, persze, a volt rendszer gazdái akadályozták volna a rendszerváltást, de erejük fogyott már. Tőkés ebben a bonyolult helyzetben is tudta, mi a teendő, eligazító volt a szava a vá­sárhelyi eseményekkor is, akárcsak a bukaresti balhék idején, amikor egymásnak rontottak a maradi erők és az új idők új emberei. Hál’ istennek megúszta Tőkés László a rendszerváltást, Isten megsegítette, s a későbbiekben is mellette volt. Példaképünk tudott maradni, annak kell lennie az ezutániakban is. Így kívánjuk többnyire a józan észre hallgatók, ezért is adja Isten, hogy fölényes győzelmet arasson az európai parlamenti választásokon. Mindannyiunk óhaja, vágya ez. Úgy legyen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4382
szavazógép
2007-11-16: Nyílttér - x:

A kocka elvettetett (Álláspontok)

A szavazócédulák tömkelegét kinyomtatták, az erdélyi magyarságot megosztották, a lavinát elindították, és nem tudni, hogy a romániai magyarságnak mibe fog kerülni e hasztalan és esztelen iszapbirkózás.
2007-11-16: Nyílttér - x:

Hiperböszmeség: Kotródjon el a püspök a belgákhoz! (Álláspontok)

Két eset lehetséges. Egyik: az erdélyi magyar választók megfelelő hányada alkalmasnak tartja Tőkés Lászlót arra, hogy legalább egy brüsszeli mandátum erejéig képviselje (netán érvényesítse) az erdélyiek érdekeit egy olyan színpadon, amellyel kapcsolatban — ez kétségtelen — e választók csak homályos képzetekkel és illúziókkal bírnak.