ÁlláspontokHiperböszmeség: Kotródjon el a püspök a belgákhoz!

2007. november 16., péntek, Nyílttér

Két eset lehetséges. Egyik: az erdélyi magyar választók megfelelő hányada alkalmasnak tartja Tőkés Lászlót arra, hogy legalább egy brüsszeli mandátum erejéig képviselje (netán érvényesítse) az erdélyiek érdekeit egy olyan színpadon, amellyel kapcsolatban — ez kétségtelen — e választók csak homályos képzetekkel és illúziókkal bírnak.

A másik eset: Tőkés nem rendelkezik számottevő támogatottsággal. Ha így áll a helyzet, az RMDSZ reálisan mérte fel a helyzetet, amikor úgy döntött: EP-listája élére semmi értelme egy lúzert odaállítania, egy politikai senkit, egy ismeretlen önjelöltet. És ha e döntése reális volt, értelmetlen minden olyan retorika, mely szerint Tőkés megbontja ,,az egységet". Hiszen az erdélyi magyar választó (a továbbiakban: EMV) egységesen és megbonthatatlanul ott sorakozik bizarr egypártrendszere mögött. Éppen erre a fanatikus és hűbéries viszonyra épít az RMDSZ, amikor úgy dönt, ahogy dönt — és ugyan ki merné vitatni a bölcs vezetők döntésének helyességét?

De mi van, ha a vezetők látnoki bölcsessége ebben a kivételes esetben csődöt mondott, és a nyáj ezúttal nem úgy fog bégetni, ahogyan kötelessége volna? Mi van, ha az EMV szimpátiáját mégis a püspök élvezi, nem a pártbizalmiak?

Akkor, végre egyszer, az RMDSZ vezetőinek szembe kell nézniük azzal, hogy a döntések következményekkel járnak. Föl kell ismerniük, hogy a beteges féltékenység, amellyel nemcsak riválisokat nem tűrnek meg saját közelükben, de ellenvéleményt sem, olykor kockázatokat is hordoz. Be kell látniuk, hogy olykor választaniuk kell patologikus ösztöneik kiélése és a politikailag hasznos visszafogottság között.

Az a dölyf, az a gőg, az az elvakultság, az a hübrisz, az az arrogancia, az a vehemencia, az a hiperböszmeség, amellyel az RMDSZ lesöpörte Tőkés Lászlót a lehetséges jelöltek sakktáblájáról, lehetetlen, hogy ne bosszulja meg magát. Mert igaz ugyan, hogy a politikus is ember, s mint ilyent, őt is indulatok kormányozzák — de az a politikus, aki ellenfelét nem legyőzni, hanem megalázni akarja, holttestét harci szekeréhez kötve végigvonszolni a vár alatt, feltörölni vele a padlót és ketrecben mutogatni: az ilyen politikus nem jó politikus. Nem tudja, hogy mindezt nem lehet büntetlenül megcsinálni. Nem tudja, hogy nem szabad belerúgni a döglött oroszlánba. És nemcsak azért, mert korántsem biztos, hogy tényleg nem szuszog már. Ha kiadta már a lelkét, akkor meg azért ne rugdossuk.

Nem vitás, hogy az RMDSZ kamarillája úgy spekulált: a választónak úgysem lesz más választása, mint rájuk és bükkfanyelvükön is csak dadogni képes mamelukjaikra szavazni. (Nehogy már képviselet nélkül maradjunk Brüsszelben, ezt jól az ostoba fejükbe kell verni, lásd: ,,nehogy képviselet nélkül maradjunk Bukarestben" — amely drámai kérdés eltakarja a szomorú tényt, hogy Bukarestben bizony, parlament ide vagy oda, immár másfél évtizede az RMDSZ elsősorban nem érdeket érvényesít, hanem pecsenyét sütöget.) Nem vitás, hogy úgy számítottak: a püspök úgysem fog szembemenni az RMDSZ-szel. Elkúrták. Mert rossz politikusok és rossz pszichológusok: bárki megmondta volna, hogy a kos jellemű püspök ismét megkísérti majd a lehetetlent. Mint 1989-ben.

Milyen elegáns és egyszerű módon meg tudott volna szabadulni az RMDSZ Tőkés kellemetlen közelségétől, ha elküldi Brüsszelbe! Nem érhette volna több szó a ház elejét. Méghogy egy kiszorítós, féltékeny, bosszúálló és intoleráns banda vezetné a pártot? Ugyan, kérem. Hát nem éppen mi javasoljuk a püspök urat befutó helyre? No jó, nem a lista első helyére, mert hiszen az akkora nagyágyúknak van fenntartva, hogy ott már el kell némulnia a halandónak — de azért tisztességgel megadtuk a módját. Második hely, aztán coki. Kotródjon el a püspök a belgákhoz, és ne zavarja többé köreinket.

Igen, így is lehetett volna. Csak az a hübrisz, csak az ne ágálna az emberben, most aztán tessék, itt a helyzet.

Szőcs Géza

(Heti Válasz)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4370
szavazógép
2007-11-16: Nyílttér - Márkó Imre:

Minden jót, Tőkés László! (Álláspontok)

Isten ellen való vétek lenne az, ha senkitől nem kényszerítve magunk akadályoznánk meg, hogy Tőkés László püspök képviselhessen bennünket az Európai Parlamentben. Nézhetnénk az eget naphosszat, jajveszékelhetnénk, hogy egy ilyen embert nem engedtünk bennünket szolgálni, értünk felemelni a szavát, gondjainkat-bajainkat a világ színe elé vinni.
2007-11-16: Nyílttér - x:

Még egy esély (Álláspontok)

Időnként minden nemzet, nemzetrész életében bekövetkeznek olyan történelmi pillanatok, mikor megadatik számára a választás lehetősége, hogy jó vagy rossz irányba fordítja-e sorsa szekerének rúdját. Ritka, egy emberöltő alatt jó esetben egyszer előforduló alkalmak ezek, melyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy összefogással, közös akarattal magunk határozzunk jelenünkről és jövőnkről.