Hírsaláta

2007. november 21., szerda, Belföld

KÜLÖN EMLÉKEZTEK. Ady Endre szelleme sem tudta összehozni az erdélyi magyar politikum egymással szemben álló erőinek képviselőit. A költő születése 130. évfordulójának tiszteletére szombaton rendezett hagyományos Ady-zarándoklatot két táborra szakadva tartották az érmindszenti emlékháznál.

Délelőtt 10 órától a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület szervezésében tisztelegtek a költőóriás előtt, 11 órától pedig az EMKE tartott koszorúzással egybekötött ünnepséget az RMDSZ vezetőinek részvételével. Tőkés László püspök sérelmezte, hogy őket a ,,hivatalosak" kihagyták a programjukból, az RMDSZ kampánycéljaira használva az eseményt, végül pedig a megyei múzeum egy nappal a rendezvény előtt írásban is visszavonta a 10 órai megemlékezésre vonatkozó engedélyüket ― írja a Krónika.

AZ RMDSZ ÉS A GAZDASÁGI ÉRDEKCSOPORTOK. Elutasította Markó Béla RMDSZ-elnök Traian Băsescu államfő vádjait, melyek szerint a szövetséget gazdasági érdekek kötik össze más pártokkal. Markó szerint az RMDSZ nemcsak hogy nem tagja semmiféle gazdasági érdekcsoportnak, hanem ugyanúgy az Európai Néppárthoz tartozik, mint az államfő ,,kedvelt alakulata", a Demokrata Párt. Băsescu vasárnap Kolozsváron úgy fogalmazott: Romániában egy ,,pártokon átívelő rendszer" működik, amely az RMDSZ politikusait a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kapcsolja össze. Ez a rendszer az államfő szerint nem pártideológiák, hanem gazdasági csoportérdekek mentén működik. Băsescu úgy vélte, ez az érdekközösség a befolyással való visszaélésekben és a politikai klientúrának készített jogszabályokban nyilvánul meg. (erdély.ma)

KI AZ ELNÖK KEVDENCE? Hajba kapott a Demokrata Párt és a Liberális Demokrata Párt azon, hogy melyikük Traian Băsescu kedvence. A demokraták bojkottálni kezdték az LDP kampányakcióit, a iaşi-i nagygyűlésre például nem voltak hajlandóak résztvevőket toborozni. Replikaként Stolojan emberei kijelentették, nem hajlandóak szolgának beállni a DP-be. Băsescu egyébként mindkét párt kampánynyitó ülésén jelen volt. (Cotidianul)

IGAZSÁGKERESÉS VAGY HARC AZ ÖRÖKSÉGÉRT? Exhumálták, majd este vissza is temették Dumitru Tinu, az Adevărul napilap volt igazgatójának holttestét ― írják a központi román napilapok. Az eljárás célja, újabb törvényszéki orvosi és kriminalisztikai vizsgálatokat végezni, amelyek megerősítenék vagy megcáfolnák azt a feltételezést, amely szerint az újságíró nem közúti balesetben halt meg 2005. január elsején. Három hónappal halála után az ügyészek arra jutottak, hogy az áldozat a közúti balesetben elszenvedett sérülések nyomán vesztette életét, de az ügyet ismét megnyitották tavaly novemberben Tinu törvénytelen fia, Andrei Iucinu, ennek édesanyja, illetve az áldozat nőtestvérének kérésére. Az exhumálás ismét előtérbe hozta a Tinu család és az általuk el nem ismert, törvénytelen fiú közötti ellentéteket. A család ügyvédje szerint ,,törvénytelen" volt Dumitru Tinu exhumálása, és azzal vádolta a Iucinu családot, hogy pénzt kért a lapigazgató örököseitől.

METEOROLÓGUSI TÉVEDÉS. Nem vált valóra az Országos Meteorológiai Intézet novemberi előrejelzése. Átlagot megközelítő hőmérsékletet és szintén átlagos csapadékmennyiséget jósoltak, ezzel szemben átlag alatti hideg és a dél-keleti megyékben áradásokat okozó esőzések voltak. S bár modern felszerelésük van, maguk a meteorológusok is úgy értékelik, hosszabb távú előrejelzéseik legfeljebb 65 százalékban válnak valóra. Novemberi jóslatuk azonban a hamis 35 százalékba esett ― véli a România liberă.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2306
szavazógép
2007-11-21: Közélet - Farkas Réka:

Egyetlen pecsét!

Egyetlen pecsétet üssünk a szavazócédulákra! Ismételten fel kell hívnunk a figyelmet erre a nagyon fontos tényre, mert több visszajelzés érkezett szerkesztőségünkbe, hogy az egyik vagy másik jelölt iránti szimpátia, lelkesedés arra készteti a szavazókat, hogy többszöri pecsételéssel nyomatékosítsák véleményüket.
2007-11-21: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Vizsgálják az RMDSZ kampányát
Elfogadta a Központi Választási Iroda Gheorghe Funar beadványát, és úgy döntöttek, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak jelzik, hogy az EP-választási kampány során az RMDSZ megszegte Románia alkotmányát és törvényeit.