Hattyúdal

2012. április 28., szombat, Színház az egész világ

Ha meghagyja a Csehov adta címet, talán nem tudja így előadni Horaţiu Mălăele a Hattyúdalt. Ér­zelmesebbre, szívszorítóbbra kel­­lett volna vennie. A pojáca – így ad magának lehetőséget játszani. Csehovot. És egy kicsit önmagát.

  • Jelenet a bukaresti Bulandra Színház előadásából
    Jelenet a bukaresti Bulandra Színház előadásából

Az előadás utáni mulatságban az alkoholmámortól bódult színészt ott felejtik a színházban. Felébred, társat keres a további vodkázáshoz. Az öreg súgó, aki felesége elől me­nekülve a színházban alszik, partne­révé lesz. Utolsó előadására. A legszebbre. Mondják, a hattyú is halála előtt énekli legszebb énekét. Anton Pavlovics egy kicsit önmagát írta meg e kétszemélyes drámájában. Horaţiu Mălăele egy kicsit önmagát játssza e kétszemélyes drámájában. Ugyanis mindketten ma­gukénak mondhatják az alkotást, a főbűnös a szerző ugyan, de saját felfogású rendezésében a színész egyenrangú bűntársává válik. Tén­fergése a színpadon, hosszú monológjai csodálatosan felépített előadássá állnak össze, mely a súgó színészmesterségre tanításában tetőzik: e jelenet, a közbe­iktatott élcek kihasználása szem­lélteti legjobban, mekkora színész Mălăele, s mily jól döntött, amikor az öreg súgó szerepére Nicolae Ursot választotta. Csehov saját tehetsége tudatában itt mondja ki, vele kihal a drámairodalom – ő akkor már tudta, földi pályafutása rövidre szabatott. Mălăele színésze, az ünnepelt művész, de holt­vágányra jutott ember, kinek élete csak addig tart, míg a reflektorok kihúnynak, nem látja értelmét to­vábbi bolyongásának. Nem készül a halálra, de látnia kell az őt körülvevő ripacskodást, s hogy "tanítványa", az öreg súgó színésznek mily pocsék. Kisétál színpadról, életből. Ennyi. Semmi drámai lüktetés, a dráma mégis megtörténik. Ne sírjatok, az élet megy tovább – valami ilyesfélével búcsúzik az öreg súgó. Az előadás bemutatóját ’25 februárjában tartották. Nem véletlen, hogy mai napig műsorán tartja a Bu­landra Színház.
Amúgy zárszónak sem rossz a Hattyúdal választása. A Szent György Napok kulturális felének, színházi vonatkozásban legalábbis, legszebb előadása volt. Hullámzó teátrumi kínálat jellemezte az idei városünnepet, tanulságként levon­ható: a nagy nevek nem minden esetben szavatolják a jó produkciót. Nyilván, időbeli közelsége okán a Reflexszel való hasonlítás kény­szere is megfogalmazódik. Feles­le­ge­sen, közük annyi egymáshoz, mint almának és körtének: mindkettő gyümölcs. És mindkettő finom, ízlés kérdése, ki melyiket fogyasztja jobb étvággyal.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 701
szavazógép
2012-04-28: Színház az egész világ - Bogdán László:

Férfiak nők nélkül

A cím Hemingway második elbeszélésgyűjteményének a címe, folytatódnak a háborús novellák, a kiszolgáltatottság, az elveszettség stációi a háborús sokkból éledező Európában. A cím egyértelműen a háborúra utal, hiszen hol is vannak, lehetnek férfiak nők nélkül. A kontinenst át- meg átszelő lövészárkokban és csatamezőkön.
2012-04-28: Színház az egész világ - Váry O. Péter:

...mégis minden megtörténik

És akkor lehetne még játszani. Például a szereplők meg sem szólalnának, csak úgy ellennének a színpadon, szöveg feliratozva. Vagy fülhallgató, háromdés projektor. Vagy... de akkor már nem lennénk színházban. Ha fizikailag igen is: mégsem. Ennél minimalistább színházi eszköztárral, valószínű, már nem működne. Így azonban igen. Ez az előadás ugyanis olyan, hogy nem történik semmi, mégis minden megtörténik. Ellentmondás? Dehogy.