Dalok a lelkekből

2012. április 30., hétfő, Közélet

Minden embernek a lelkében dal van – énekelték Babits Mihály versét a barcasági evangélikus gyülekezetek XI. kórustalálkozóján szombat délelőtt. Kívánjuk, hogy sokáig így legyen, és annyian daloljanak, hogy ne férjünk a templomban – mondotta a házigazda Zelenák József lelkész a jelenlevőknek, összesen nyolc dalárda tagjainak.

Többségük amatőr falusi énekkar, van köztük sokat próbált és egészen frissen alakult csapat is, hangulatban, hozzáállásban azonban meglepően egységes volt a műsor – talán azért, mert a legnagyobb összpontosítás közepette is tudtak mosolyogni a lelkükből énekelők. Egyikük elmondta: ki nem hagynák ezt az alkalmat semmiért, remek érzés találkozni, egymást meghallgatni – és az is nyom a latban, hogy a Szent György-napi rendezvényekről néhány óra alatt olyan kulturális élménycsomagot gyűjtenek be, amelyből még sokáig erőt merítenek hazatérésük után. Nem nagy a távolság, mégis egész más világban élnek a barcasági csángók, településeiken gyorsuló ütemben változik a lakossági összetétel, és ezzel a mindennapok rendje is. Apáca, Barcaújfalu, Krizba, Hétfalu (ahonnan két csapat is jött Hosszúfalu-Fűrészmező és Négyfalu képviseletében), Brassó és természetesen Sep­siszentgyörgy evangélikus közösségei azon­ban szoros kapcsolatban állnak, s ezt többek között a már hagyományossá vált kórustalálkozóval is ápolják. Érdekes színfoltja a rendezvénynek a bukaresti román ajkú evangélikusok bekapcsolódása: az érezhetően kiművelt hangú, a nagy többségnél jóval fiatalabb énekesek minden évben elmaradhatatlan látogatók városunkban, és ugyanolyan örömmel jönnek, mint magyar hittestvéreik. A dal teszi?

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2012-04-30: Közélet - :

Bajuszszemle

Idén a Kultúrkert színpada adott otthont a Szent György-napi bajuszversenynek. Szilágyi Péter, a Magyar Bajusztársaság elnöke által vezetett zsűri a székely bajusz kategóriában pontozás alapján az albisi Bod Lajos arcékét ítélte a legmutatósabbnak, őt követte szoros versenyben a tavalyi győztes, a gelencei Lukács János.
2012-04-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Tavaszi finomságok

Öntött salátaleves rántottával (a Nagyik csapata főzte) és vaddisznós-gombás bab áfonya- és medvehagyma-salátával (a székelyudvarhelyi Honőr Kft. remekműve) – íme a nyerő menü a szombati főzőversenyen, amelyen háromszéki tavaszi ízeket kellett felmutatniuk a versenyzőknek.