Hidvégi öregekEgy kissé otthonosabban

2007. június 14., csütörtök, Faluvilág
Tetemes összegből, 195 000 euró pályázati pénzből kezdtek speciális hőszigetelést a hidvégi idősek otthonában — tájékoztatott Camelia Liliana Cucu igazgató.

A szükséges pénzre már 2005-től pályáztak folyamatosan. A szigetelést csak az otthon új épületén végzik, nem érintik a műemlék jellegű és jelenleg lakatlan, tulajdonképpeni Nemes-kastély egykori épületét. A tetőzet szigetelésével kezdik, kicserélik az ajtókat és ablakokat, rehabilitálják a pincesort.

Pillanatnyilag 104 lakója van az otthonnak, s a várakozási listára nyolc személy iratkozott. A délelőtti napsütés az otthon elé, az ablakokba csalta a lakókat. Ez alkalommal csupa derűlátó öreggel találkoztunk. Egy idős asszonyságot — bár szemével a távoli tájat kutatta — megkérdeztük: hogy érzi magát Hidvégen? A világ legtermészetesebb hangján azt felelte, hogy: ,,adjon hálát az Istennek az, aki ide bekerül. Ha ép a lelke, nincs semmi baj. Az, aki idegbeteg, búskomor, vágyódik haza, ne is próbálkozzék. Én sehova sem kívánkozom, nekem ez az otthonom!"

Fényképezőgépünk láttán megnyíltak az ablakok.

— Kérünk mi is abból a felvételből — kiabálták. — Gyűjtjük a hidvégi emlékeket az unokáknak. Lehet, hogy ez lesz az utolsó felvétel rólunk...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2007-06-14: Faluvilág - Mózes László:

Csigavár alatt (Jegyzet)

A Bikfalva legöregebb lakójának járó köszöntés kései pillanatban érkezett. Amikor ugyanis vasárnap, az istentisztelet után felkeresték a kilencvennyolcadik évében járó Dónáth Márika nénit, ő éppen nagybetegen feküdt, családtagjai pedig az udvaron halkan beszélgettek az elmúlásról.
2007-06-14: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Egy ószemerjai hangszerkészítő

Érsek Csaba fiatalon vert gyökeret Háromszéken, s bár ereiben csángó és mezőségi vér csörgedez, Háromszék színeiben aratott sikereket nem egy dalosversenyen. Mi azonban a hangszerkészítő, 25 éves Érsek Csabát kerestük, aki nem hangszerkészítőként kezdte pályafutását, faragóként indult.