Röviden

2007. június 14., csütörtök, Világfigyelő
ENSZ-iroda létesül Budapesten

Budapestre telepíti az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága új adminisztratív és szolgáltató központját. Az intézményben zömében magyarok fognak dolgozni, nagyjából százharminc álláshelyet tölthetnek be. A kormány a központ számára az Ipoly utcában egy új, minden uniós szabványnak megfelelő irodaépület négy felső emeletét bocsátja rendelkezésre.

Sólyom László Berlinben

A magyar köztársasági elnök tegnap délután a Bellevue Palotában találkozott német kollégájával, Horst Köhlerrel. A magyar és a német államfő egyetértett abban, hogy a két ország közötti kapcsolatokat a legmagasabb szintre kell emelni. Mindenekelőtt ezt hangsúlyozta Sólyom László a találkozót követően. A köztársasági elnök értékelése szerint rendkívül jó a helyzet gazdasági téren, továbbá a szellemi kapcsolatokban, s a politikai kapcsolatokat is hasonló intenzitással kell erősíteni. A tárgyalásokon a felek áttekintették az Európai Unió jövőjét, az alkotmányozás sorsát. Mind Magyarország, mind Németország fontosnak tekinti, hogy az eddig elért eredményekből, a jelenlegi alkotmányos szerződés lényegéből semmit ne engedjenek.

Kormányközi bizottságot szorgalmaznak

A Magyar Koalíció Pártja üdvözli, hogy a visegrádi országok miniszterelnökeinek hétfőn esedékes pozsonyi csúcstalálkozója alkalmából Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök kétoldalú találkozót tart. A párt indítványozza, hogy a felek hozzák létre az azonnal kezelendő konzuli ügyek kormányközi bizottságát. Az előző évek kellemetlen tapasztalatai indokolják, hogy az olyan konzuli ügyek, mint a sérülések, közúti balesetek, lopások, testi sértések esetén az illetékes belügyi és külügyi tárcák, illetve a rendőrségi vezetők bevonásával azonnali, operatív intézkedéseket tudjanak foganatosítani.

Felújították a tárgyalásokat Szerbiával

Az Európai Unió és Szerbia tegnap felújította társulási tárgyalásait, amelyeket a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való elégtelen szerbiai együttműködés miatt tavaly májusban fagyasztott be Brüsszel. Az unió részéről Olli Rehn bővítési biztos, Szerbia képviseletében pedig Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes vett részt a tárgyalásokat felújító brüsszeli ülésen. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten jelentette be, hogy folytatják a társulási tárgyalásokat az Európai Unió és Szerbia között. Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője azt jósolta, hogy a megállapodást már ősszel aláírhatják. A tárgyalások lezárása, de főként az egyezmény hatályba lépése azonban továbbra is függ Belgrád és a törvényszék teljes körű együttműködésétől.

Ehud Barak a Munkapárt elnöke

Ehud Barak volt kormányfő nyerte meg az izraeli Munkapárt elnöki tisztéért folytatott választást, legyőzve Ami Ajalont, a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét volt főnökét. ,,Ma én lettem a Munkapárt elnöke" — jelentette ki Barak a párt székhelyén mondott beszédében. A szavazatszámlálás még tartott, amikor az izraeli rádió 53 százalékosra becsülte Barak és 47 százalékra Ajalon szavazatainak arányát. Az exit poll eredmények előzőleg Barak szoros győzelmét jelezték előre. Barak közölte: nem kíván azonnal kilépni a koalícióból, legalább a bizottság végleges jelentésének augusztusi közzétételéig időt kíván adni Olmertnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2007-06-14: Világfigyelő - Vincze László:

Svéd sajtó Finnországban

Miközben a határon túli magyar lapok kisebbségi szerepvállalása jórészt kimerül a helyi magyar érdekvédelmi szervezetek közti politikai viták taglalásában, illetve a magyarországi belpolitika kommentálásában, a kisebbségi sajtó Európa számos pontján a kisebbségpolitika első számú színtere.
2007-06-14: Közélet - Szekeres Attila:

Pénz iskolákra

A kormány pénzt szán azokra a tanintézményekre is, amelyek az utóbbi években nem kaptak semmiféle támogatást az államtól. Ötvenhárom iskola és óvoda lajstromát küldte el Bukarestbe a Kovászna megyei tanfelügyelőség.