Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az osztrákok felvásárolják az Asiromot

2007. november 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Az osztrák Wienna Insurance Grouphoz (VIG) tartozó Wiener Stadtische Versicherung AG nyilvános felvásárlási ajánlatot tett a román Asirom biztosítótársaság papírjainak megvételére.

A VIG jelenleg az Asirom 50,18 százalékát tartja kezében, a fennmaradó 49,82 százalékot mind meg szeretné szerezni, és ajánlatát december 17-ig tartja fenn. A felvásárlási ügyletet a Bukaresti KBC Securities Romania brókercég bonyolítja le. A 0,10 lej névértékű részvényért az osztrákok 0,75 lejt fizetnének. Ha sikerül a társaság legalább kilencven százalékát megszerezniük, jogukban áll majd, hogy felkérjék a kisrészvényeseket papírjaik átadására, melyért a törvény szerint méltányos árat kell fizetniük.

A Háromszéken is kirendeltséget működtető Asirom Rt. (az Adas volt állami biztosító egyik utódvállalata) a magánkézbe adás után nyilvános társaság, papírjait a Bukaresti Értéktőzsde Rasdaq-piacán adják-veszik. Az utóbbi ötvenkét hétben egy részvényéért legtöbb 1,2500, legkevesebb 0,5550 lejt adtak. Első nagyobb tulajdonosa (váltakozó hányaddal, de legtöbb felével) a dohányipar magánosításával elhíresült zimniceai Ioan Niculaie Interagro cége volt, mely előbb július végén az összrészvények kb. egyharmadát, majd november 8-án a maradék 20,18 százalékát is eladta az osztrák csoportnak. A társaság részvényeinek 7,95 százaléka még az állam kezében, 41,85 százalékán pedig kisrészvényesek osztoznak, köztük külföldi befektetési csoportok, de a tömeges privatizáció során tulajdonosokká váltak ezrei is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1097
szavazógép
2007-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - Czompó János:

Az autósok szolgálatában (Magánvállalkozás)

Sepsiszentgyörgy Sugásfüdrő felé vezető útján, a Borvíz utcában található az Elvit Service Kft. A kis cég már nyolc éve eredményesen működik. Tevékenysége: gumiabroncs-vulkanizálás, -javítás és -árusítás. A vállalkozás Porzsolt Albert és Fekete Lehel társulásával jött létre. A tulajdonosokat munkájukról, eredményeikről, elképzeléseikről kérdeztük.
2007-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Le Drakulával!
Új ,,márkát" kell teremteni Romániának, elég volt abból, hogy az országot Drakulával, a vámpír gróffal hozzák összefüggésbe — mondta Ovidiu Silaghi kereskedelmi miniszter. Ugyanakkor bejelentette, hogy 15 millió eurót szánnak közvetlen országarculat-reklámra, és négy év alatt további 75 millió eurónak megfelelő összeget költenek a romániai idegenforgalom külföldi népszerűsítésére.