Az osztrákok felvásárolják az Asiromot

2007. november 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Az osztrák Wienna Insurance Grouphoz (VIG) tartozó Wiener Stadtische Versicherung AG nyilvános felvásárlási ajánlatot tett a román Asirom biztosítótársaság papírjainak megvételére.

A VIG jelenleg az Asirom 50,18 százalékát tartja kezében, a fennmaradó 49,82 százalékot mind meg szeretné szerezni, és ajánlatát december 17-ig tartja fenn. A felvásárlási ügyletet a Bukaresti KBC Securities Romania brókercég bonyolítja le. A 0,10 lej névértékű részvényért az osztrákok 0,75 lejt fizetnének. Ha sikerül a társaság legalább kilencven százalékát megszerezniük, jogukban áll majd, hogy felkérjék a kisrészvényeseket papírjaik átadására, melyért a törvény szerint méltányos árat kell fizetniük.

A Háromszéken is kirendeltséget működtető Asirom Rt. (az Adas volt állami biztosító egyik utódvállalata) a magánkézbe adás után nyilvános társaság, papírjait a Bukaresti Értéktőzsde Rasdaq-piacán adják-veszik. Az utóbbi ötvenkét hétben egy részvényéért legtöbb 1,2500, legkevesebb 0,5550 lejt adtak. Első nagyobb tulajdonosa (váltakozó hányaddal, de legtöbb felével) a dohányipar magánosításával elhíresült zimniceai Ioan Niculaie Interagro cége volt, mely előbb július végén az összrészvények kb. egyharmadát, majd november 8-án a maradék 20,18 százalékát is eladta az osztrák csoportnak. A társaság részvényeinek 7,95 százaléka még az állam kezében, 41,85 százalékán pedig kisrészvényesek osztoznak, köztük külföldi befektetési csoportok, de a tömeges privatizáció során tulajdonosokká váltak ezrei is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4449
szavazógép
2007-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - Czompó János:

Az autósok szolgálatában (Magánvállalkozás)

Sepsiszentgyörgy Sugásfüdrő felé vezető útján, a Borvíz utcában található az Elvit Service Kft. A kis cég már nyolc éve eredményesen működik. Tevékenysége: gumiabroncs-vulkanizálás, -javítás és -árusítás. A vállalkozás Porzsolt Albert és Fekete Lehel társulásával jött létre. A tulajdonosokat munkájukról, eredményeikről, elképzeléseikről kérdeztük.
2007-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Le Drakulával!
Új ,,márkát" kell teremteni Romániának, elég volt abból, hogy az országot Drakulával, a vámpír gróffal hozzák összefüggésbe — mondta Ovidiu Silaghi kereskedelmi miniszter. Ugyanakkor bejelentette, hogy 15 millió eurót szánnak közvetlen országarculat-reklámra, és négy év alatt további 75 millió eurónak megfelelő összeget költenek a romániai idegenforgalom külföldi népszerűsítésére.