Hírbörze

2007. november 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Le Drakulával!

Új ,,márkát" kell teremteni Romániának, elég volt abból, hogy az országot Drakulával, a vámpír gróffal hozzák összefüggésbe — mondta Ovidiu Silaghi kereskedelmi miniszter. Ugyanakkor bejelentette, hogy 15 millió eurót szánnak közvetlen országarculat-reklámra, és négy év alatt további 75 millió eurónak megfelelő összeget költenek a romániai idegenforgalom külföldi népszerűsítésére.

Az EU ragaszkodik a Nabuccóhoz

Az Európai Unió ragaszkodik a Nabucco gázvezeték tervéhez. Jozias van Aartsen, a tervezet holland koordinátora szerint mindazon négy EU-tagország, amely részese lenne a Nabucco-tervnek — vagyis Ausztria, Magyarország, Bulgária és Románia —, ,,ismét ragaszkodik a tervhez", és prioritásként kezeli annak megvalósítását. A Nabucco-terv az orosz gáztól való túlzott európai függés oldásának terve, hiszen a vezeték a Kaszpi-tenger térségétől Törökországon át vezetne Európába. Jelenleg Oroszországból érkezik az EU-ban felhasznált gáz egynegyede. Andris Piebalgs, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a van Aartsennel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy most már a korábban kétségeit hangoztató Magyarország is a Nabucco mellett van. Beszámolt arról, osztrák részről kérés érkezett Brüsszelhez, hogy engedélyezzék, a vezeték építésében részt vállaló cégek kedvezményesen juthassanak majd hozzá a Nabuccón érkező gázhoz. Az ilyen kedvezmény az EU szabályai szerint engedélyköteles, és Piebalgs e kérésben is annak bizonyítékát látja, hogy a tervezet ,,sínre került". Az Európai Bizottság, az EU legfőbb végrehajtó testülete ,,tanulmányozni fogja" a kérést — tette hozzá. Van Aartsen hangsúlyozta: a Nabucco nem oroszellenes terv, de az EU kétségtelenül el kívánja kerülni, hogy hosszabb távon monopolhelyzetben levő szállítótól függjön.

Klubtalálkozó

Ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön az inkubátorházban (Sajtó utca 4. szám) klubtalálkozót tart az Asimcov szövetség a pénzügyi törvénykönyv újdonságainak ismertetése és a de minimis támogatás elnyerésének feltételei és módozata témakörben. Meghívott Ambrus Attila és Carmen Toderaşcu, a megyei pénzügyi hivatal főosztályvezetője, illetve tanácsadója, valamint Debreczeni János könyvelői szakértő. A találkozóra minden érdeklődőt elvárnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4453
szavazógép
2007-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Az osztrákok felvásárolják az Asiromot

Az osztrák Wienna Insurance Grouphoz (VIG) tartozó Wiener Stadtische Versicherung AG nyilvános felvásárlási ajánlatot tett a román Asirom biztosítótársaság papírjainak megvételére.
2007-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - Ferenczy L. Tibor:

Egy kitüntetés margójára (Mai levelünk)

(Levél Bukarestbe)
Kedves Szalay Zsolt! Azért választottam nyílt levélben történő gratulációt a felfedezés örömével olvasott hír kapcsán, miszerint díjat nyert a MOL, mert lapunk Pénz-piac-vállalkozás rovata évek óta rendszeresen követi sikeres nemzeti-nemzetközi szerepléseteket, a romániait is!