Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ünnepeltek a baróti reformátusok

2012. július 2., hétfő, Közélet

Kétnapos ünnepet ült a baróti református egyházközség: szombaton a XIX. Zathureczky Gyula Kórustalálkozót tartották, vasárnap a templomszentelés évfordulóját, azaz a Hazatérés napját.
 

A Csala kürtje ébresztő zenéjét és a tanulók klubja ma­zsorettcsoportjának felvonulását követően a Zathureczky-kórus a két volt karnagy, Kónya Pál és Zakariás Attila emléke előtt rótta le kegyeletét. A szabadtéri megnyitót és a kórusok hagyományos főtéri felvonulását követően Mátyás István hirdetett igét. Az angyalosi tiszteletes az éneklés fontosságát emelte ki, mondván, a halott betű, illetve a kotta élővé lesz az éneklők hangja által. Felléptek a következő kórusok: Vargyas Unitárius Kórusa, a Pacsirta Kórus Geresdlakról, a thusisi Evangélikus Refor­mátus Kórus, Alsórákos Ve­gyes Kara, a Rozmaring Kórus Barótról, a Sonore Vegyes Kar Budapestről, a Négyfalusi Ve­gyes Kar, az Unitárius Kórus Felsőrákosról, a Magyar Da­lárda Brassóból, a Katolikus Ifjúsági Kórus Nyikómalom­falváról, a Református Kórus Kisbaconból és a házigazda Zathureczky Gyula Kórus.
Krizbai Imre tiszteletes úgy fogalmazott, nem ment könnyen a szervezés, hiszen támogatási kérelmüket ez alkalommal is elutasította a Com­munitas Alapítvány, ám a kórustagok havi hozzájárulásával és önzetlen munkájuk révén sikerült olyan eseményt létrehozniuk, mely ismét megmozgatta nemcsak a református közösséget, de Barót lakóit is.
Vasárnap hálaadó istentiszteleten igét hirdetett Veress Károly egyházkerületi főtaná­csos Kolozsvárról és a svájci thusisi testvérgyülekezet lel­késze, Heiner Nidecker. Az üdvözlő beszédeket követően kórusok, szavalók és énekesek léptek fel, majd rövid összeállítás volt megtekinthető a magyar reformáció törté­netéből. Végezetül a templom előtt leleplezték a barótiak és a thusisiak összetartozását jelképező emlékművet, mely Svájcból hozott kőből és egy szárazajtai megmentett kő kapulábból készült.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2012-07-02: Közélet - B. Kovács András:

Egy sikertörténet évfordulója

Színvonalas szakmai konferenciával, kiállításmegnyitással, könyvbemutatóval, könnyűzenekoncerttel ünnepelte meg huszadik születésnapját az illyefalvi LAM Alapítvány a KIDA-központban szombaton. A rendezvények rangos meghívottjai közt ott volt többek közt a támogató svájci HEKS, a Bajor Parasztszövetség, a hazai társintézmények, így az Opportunity Romania, az Asimcov, a megyei mezőgazdasági vezetők, az Agrocaritas, az OTP Románia és az alapítvány népes munkatársi gárdája.
 
2012-07-02: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Kezdődik a visszaállamosítás?

Nagy baj, hogy Romániában kiszámíthatatlanok, olykor egyenesen magyarellenesek a bírósági határozatok, de még nagyobb baj, hogy e képlékeny és kiszámíthatatlan, a politika szolgálatában álló rendszert kis egyéni sérelmeik miatt magyar emberek is képesek kihasználni és  közösségük ellen fordítani. Ami tíz éve, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása óta Sepsiszentgyörgyön történik, ennek ékes és elszomorító bizonyítéka.