Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kezdődik a visszaállamosítás?

2012. július 2., hétfő, Máról holnapra

Nagy baj, hogy Romániában kiszámíthatatlanok, olykor egyenesen magyarellenesek a bírósági határozatok, de még nagyobb baj, hogy e képlékeny és kiszámíthatatlan, a politika szolgálatában álló rendszert kis egyéni sérelmeik miatt magyar emberek is képesek kihasználni és  közösségük ellen fordítani. Ami tíz éve, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása óta Sepsiszentgyörgyön történik, ennek ékes és elszomorító bizonyítéka.

Benedek Levente és Fejér Zoltán megsértődött, mert korábban törvényesen, de piaci ár alatt megvásárolt lakásaikat a református egyház vissza kívánta szerezni, és bosszút esküdtek nemcsak az egyház, hanem az iskola ellen is. Pereltek, s egy buzăui bíróság – igaz, csak alapfokon – elrendelte, töröljék az egyház tulajdonjogát a telekkönyvből, és három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Markó Attila államtitkárt, Marosán Tamást, a református egyház jogtanácsosát. És azt is kiszámították, hogy ezzel a restitúcióval a bizottság tagjai 1,3 millió lejes kárt okoztak Sepsiszent­györgynek. Annak a városnak, mely soha nem kérte magának a Székely Mikó Kollégiumot, egyrészt, mert mind az akkori polgármester, Albert Álmos, mind a jelenlegi, Antal Árpád tisztában volt azzal, hogy azt a református egyház tulajdonolta, valamint azzal, hogy az örökké változó és kiszámíthatatlan román politikai viszonyok között legjobb gazdája ennek az iskolaépületnek csakis valamelyik magyar egyház lehet. S mert bizonyíthatóan a reformátusoké volt, mindenki természetesnek gondolta, hogy ők is kapják vissza
A Benedek–Fejér páros anyagi haszonért folytatott nemtelen küzdelme nemcsak azért felháborító, mert mindketten átlagon felül jómódú emberek (igaz, vagyonuk eredete meglehetősen homályos, nem véletlenül ítélte korrupció miatt letöltendő börtönbüntetésre egyiküket  korábban a bíróság, másik meg úgy belakta Zalánt potom pénzen vásárolt földjeivel és kúriájával, mintha hitbizományba örökölte volna), hanem amiatt is, mert képesek voltak a román bíróság kényének-kedvének kitenni az iskolát, és visszaállamosíttatni azt. Ma már senkit sem érdekel, ki miként szerezte vagyonát, de emlékezzünk: anno hasonlóan módos, de más emberek adományaiból épült fel a Mikó-kollé­gium.
Perlőink nemcsak az egyházat és a közösséget rövidítették, nemcsak meghurcoltattak két magyar köztisztviselőt, hanem megtorpantották magát a romániai vagyon-visszaszolgáltatás folyamatát is. Joggal aggódnak a magyar civil szervezetek, politikusok, leállhat a magyar egyházi vagyonok visszaszolgáltatása. És a visszaállamosítások lidérce miatt inoghat a talaj minden magánbirtok alatt.
Bízzunk a fellebbezésben.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2012-07-02: Közélet - Hecser László:

Ünnepeltek a baróti reformátusok

Kétnapos ünnepet ült a baróti református egyházközség: szombaton a XIX. Zathureczky Gyula Kórustalálkozót tartották, vasárnap a templomszentelés évfordulóját, azaz a Hazatérés napját.
 
2012-07-02: Közélet - :

A hétvége hírei

Kelemen Kövér felelőtlen erdélyi portyájáról beszél
Az RMDSZ-t nem lehet megkerülni a romániai országos politikában és a magyar nemzetpolitikában – jelentette ki Kelemen Hunor elnök a szövetség döntéshozó szerve, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) tegnapi marosvásárhelyi ülésén.