Papolci visszavágó

2007. december 7., péntek, Nyílttér

Lapunk egy régebbi számában Kgy. Z. szóvá tette, hogy Papolc településjelző táblája egynyelvű: Păpăuţi. Kis József polgármester elmondta: a magyar nyelvű feliratos tábla ,,hamuvá" vált, azaz eltűnt.

Vagy a tábla anyaga miatt, vagy a nyelve miatt. Én inkább utóbbira gondolok, mert a román nyelvű felirat anyaga is azonos volt a magyar feliratoséval. Papolc esetében komikus a nyelvi vetélkedés — nem is történt ilyesmi eddig, valószínű, valami jöttmenteknek nem tetszett a ,,magyar" név —, mondom, nevetséges a nyelvi vita, mert a falunév szláv jövevényszó, valószínű, a hamu jelentésű cseh popelice szóra vezethető vissza. (Háromszéken különösen sok a szláv eredetű helységnév.) Szóval, a polgármester azt is elmondta volna, a megyei tanácshoz folyamodott, hogy küldjenek új táblákat. Aztán nem várta a megyétől sem a sült galambot, hanem lévén a cselekvő emberek fajtájából való, az újságcikkre a leglovagiasabb visszavágást választotta. Új helységnévtáblákat készíttetett. És ha lúd, legyen fehér, s vágjuk le, ha kövér alapon Zagon, azaz Zágon is kapjon új táblákat a két falu végére, s kerüljön fel erre is mindkét nyelven a település neve, annak ellenére, hogy a kettő között mindössze egy ékezetnyi a különbség. És ha már új falutáblák készülnek, akkor ezek tartalmazzanak egyéb vizuális információkat is. Az oszlopszerű tábla legmagasabb pontjára került Zágon község címere, alája a Bine aţi venit — Isten hozta, s a kiemelt településnevek alá felkerült a testvértelepülések, Borjad, Kisköre, Kocsér neve is, hadd érezzék úgy ezeknek lakói, amikor erre járnak, hogy hazaérkeztek. A falutáblák a lakosok nevében három nyelven mindenkit köszöntenek, aki arra jár. Románul, magyarul és angolul köszönik meg a látogatást. Mikor arra jártunk, három táblaállító mester zuhogó esőben betonozta be Papolc falutábláját. A táblákat nem, de azt a gyanút, hogy hanyagság miatt maradt el a magyar felirat, elmosta az eső, s ez így van jól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 751
szavazógép
2007-12-07: Nyílttér - Demeter J. Ildikó:

Új lakónegyed a levegőben

A sepsiszentgyörgyi Farm utcai gyümölcsös beépítéséért pereli a városvezetést az ott tulajdonjogot szerzett harminc család. Hosszú beadványban megfogalmazott panaszukat lapunkhoz is eljuttatták, ezt azonban helyszűke miatt csak összefoglalva tudjuk közölni.
2007-12-07: Nyílttér - Bíró Zoltán:

A ,,civilek” itthon és Európában (Visszajelzés)

November közepén zajlott le a háromszéki civil szervezetek uniós támogatások megpályázásáról, elnyeréséről szóló találkozója — már azoké, akik érdemesnek tartották, hogy tanuljanak, felkészüljenek.