Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vári Attila és Káli Király István SepsiszentgyörgyönKik ülnek a törzsasztalnál?

2012. október 12., péntek, Közélet

Egyre nehezebb működtetni, fenntartani egy erdélyi magyar kiadót, s noha a kiadványok minőségében látszik a fejlődés, és az évente Marosvásárhe­lyen megtartott nemzetközi könyvvásárt is megrohamozzák kiadók, kereskedők – a forgalom mindinkább csökken, kevesebben vásárolnak, olvasnak könyvet. De ha ez így is van – márpedig így van, mint azt tegnap este Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban Káli Király István, a Mentor Kiadó vezetője részletesen ecsetelte –, akkor is megéri.
 

  • Vári Attila és Káli Király István
    Vári Attila és Káli Király István

S hogy mennyire megéri, az kiderült ugyanakkor, ugyanott: jóllehet, Sebestyén Mihály végül nem jutott el a marosvásárhelyi Mentor Könyvkiadó közönségtalálkozójára, Káli Király István és Vári Attila a város – Marosvásárhely – ürügyén „történelmi visszatekintőt megkörnyékező” könyvbemutatója után alighanem mindenki kicsit (vissza)vágyott az egykori székely főváros – ma már inkább Székelyföld határvárosa – Súrlott grádics nevű kisvendéglőjébe, annak törzsasztalához. Már csak azért is, mert becsordul oda a történelem, mert az ott ülőknek véleménye van a körülöttük, a térségben, a világban zajló kisebb és nagyobb eseményekről, azt elmondják, megvitatják, s azért is, mert átélnek, túlélnek mindent az első világháborútól napjainkig. Vári Attila Súrlott grádics című elbeszélésfüzérében hiteles helyszínen, hiteltelen szereplőkkel (hatuk életkora összesen 800 év) hitelessé váló történeteket ír meg – mutatott rá Káli Király István, hangsúlyozva: hiába járta meg a világot Vári Attila, úgyis csak azért tette, hogy végérvényesen marosvásárhelyi legyen. Egyszer boldognak érezte magát, aztán valami megváltozott – és ez egy regény keletkezéstörténete is lehet, Bíbor, avagy Hórusz szeme című kötete születéséről vallott így Káli.
S mindezek csak foszlányok abból, ami elhangzott, mert a törzsasztalnál – ezúttal a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasóterem változott azzá másfél óráig – a törzsvendégek mindig ott vannak, sok mindent átélnek, és mindent túlélnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1087
szavazógép
2012-10-12: Közélet - Ferencz Csaba:

Kulturált gasztronómia

A Székelyföldi Eger-napok szó szerint „finom” programjaiban a gasztronómiai sokszínűség és színvonalas borkultúra áldásaiban részesülhettek mindazok, akik a hét valamelyik estjén beültek vacsorázni a részt vevő négy sepsiszentgyörgyi vendéglő valamelyikébe.
 
2012-10-12: Közélet - :

Korábban emlékeznek 56-ra

Az évforduló előtt három nappal, október 20-án tartják Sepsiszentgyörgyön az 1956-os forradalomra való megemlékezést, s habár addig nem készül el teljesen, akkor avatják majd a Kónya Ádám Művelődési Házat körülölelő 56-os emlékparkot is.