Civil híradó: Biokultúra Egyesület

2007. június 16., szombat, Magazin

A háromszéki Biokultúra Egyesület, amely jelenleg 64 tagot számlál, 2002-ben induló érdekvédelmi csoportosulás, hivatalosan 2004 augusztusában jegyezték be.

Első pillanattól célul tűztük ki, hogy vidékünkön is megismertetjük, megszeretettjük a környezetkímélő, egészséget fenntartó biogazdálkodást. Biogazdászokként újrahonosítottuk az őshonos kultúrnövényeket, állatokat, olyan új fajokat kísérleteztünk ki, amelyek megfelelnek az ökogazdálkodás általunk is elfogadott normáinak, és az európai törvényeknek is. Az egyesület tagjai között vannak gazdálkodók, földművesek, mérnökök, hobbikertészek, nyugdíjas gazdálkodók, orvosok és tanárok. A Háromszékben, a Székely Hírmondó­ban, a Vidéki Gazdában, az Agráriumban közöltünk írásokat, de a rádió és a televízió segítségével is tudósítottunk mind az európai, mind az anyaországi megvalósításokról, eredményekről, és ösztönöztük, szerveztük az ökogazdálkodást. Az egyesület tagjai részt vettek a nyárádszeredai, csíkszeredai, brassói, kolozsvári, piliscsabai és más magyarországi biogazdák által szervezett rendezvényeken, tanácskozásokon. Egyesületünk tagja a felsőbányai Bioterra Egyesü­letnek, valamint a Sárközy Alapítvány a biogazdálkodásért által szervezett Kárpát-medencei Szövetségnek, amelynek dr. Solti Gábor a mentora.

Háromszék településein találkozókat szervezünk, hogy megismertessük, megszerettessük a biogazdálkodást mint egy lehetséges járható utat a fejlett Európába. Tavaly a Kovászna Megyei Tanács és egyesületünk védnöksége alatt megyeközi szimpóziumot és felméréssel összekötött előadást szerveztünk Biogazdálkodás egy járható út Európában címmel. Idén szeptember 30. és október 1-je között Sepsiszentgyörgyön szeretnénk megszervezi a Kárpát-medencei biósok találkozóját.

Távlati terveink: a Gámán János Mezőgazdasági Iskolaközponttal együttműködve megvalósítani, létrehozni egy, minden szempontnak megfelelő kísérleti, gyakorló- bemutató-oktató tanfolyamot a kertészettől a bioenergiáig, növény- és állattenyésztésig, hozzájárulni a kihalófélben lévő növények és állatfajták újraélesztéséhez, átadva ezt az örökséget a fiataloknak. A Biokultúra Egyesület tagjai folyamatosan képezik magukat, oktatnak, tanítanak, hogy megteremtsék az ökogazdálkodás feltételeit a háromszéki régióban.

Bíró Zoltán,

a Biokultúra Egyesület elnöke

Elérhetőség: biozoltan@freemail.hu, Telefon: 0267/373 653

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4391
szavazógép
2007-06-15: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Feledjük a múltat, nézzük a jövőt
Ivan Gasparovic a magyar—szlovák viszonyról szólva azt mondta, hogy ,,feledjük el a múltat, és a kedvező együttműködést keresve nézzünk a jövő felé".
2007-06-16: Magazin - x:

Két ország szentje: Erzsébet

Erzsébet II. András magyar király és Merániai Gertrúd harmadik gyermekeként 800 éve született Magyarországon, valószínűleg Sá­rospatakon. Ma is megtekinthető a későbbi gótikus csarnoktemplom előtt a román kori körtemplom alapja, amelyben megkeresztelték. Itt áll Varga Imre szobrászművész alkotása, a férjével, IV. Lajossal hazalátogató Erzsébet ábrázolása.