MagánvállalkozásAhol a világszínvonalú nadrág készül

2007. december 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Keresztes Zoltán gyárigazgató az avatóünnepségen — öt éve a piacon

Sepsiszentgyörgy határában zöldmezős beruházás révén öt éve működik a Leineweber Ro nadrággyár. A németországi anyavállalat 1888-ban létesült Berlinben családi vállalkozásként.

Később, 1932-ben a cég Herfordba telepedett át, a székhely jelenleg is itt van. Alapító tulajdonosa Bernward Leineweber volt. 1950-ben a cég felvette a Brax márkanevet, 1971/72-ben férfi- és női nadrágok gyártására szakosodott. 1989-ben sportruhákat is kezdett gyártani golfozók számára. 1995-ben kezdték varrni az Eurex modern, funkcionális férfinadrágokat. A sepsiszentgyörgyi leányvállalat — egyedüli Romániában — topmenedzsere, dr. Keresztes Zoltán közgazdász az anyacég vezetőtanácsának is a tagja.

— Vezérigazgató úr, hogyan kezdődött a vállalat működése?

— Ez a cég egészében német magántőkéből indult. 2000-ben tervezték, 2001-ben 1,5 millió eurós beruházással építkeztünk, 2002-ben indult a termelés. Gyors fejlődésére jellemző, hogy 2007-ben már mintegy 820 000 nadrág készül ebben a gyárban. A termékek egyharmada női, kétharmada férfinadrág.

— Miért lehet vonzó itt dolgozni az alkalmazottaknak?

— Elsősorban nagyon jók a munkakörülmények, öltözők, mosdók, étkezde áll a munkások rendelkezésére, amelyek megfelelnek a német szabványoknak. Igaz, az étkezdében nincs meleg étel, mert a jelenlegi dolgozói létszám mellett a félórai ebédszünet alatt minden alkalmazott nem tudna ebédelni. Így, egyébként az alkalmazottak kérésére, az otthonról hozott hideg ételt fogyasztják itt el, és ebédjegyeket kapnak cserébe minden ledolgozott munkanapra. Ezenkívül a cégnek van orvosi rendelője, ahol üzemorvos áll a dolgozók rendelkezésére. Általában is nagy figyelmet fordítunk a dolgozóink egészségi állapotára, minden évben például az influeza elleni védőoltást ingyen biztosítjuk.

— Mennyit keresnek az itt dolgozók?

— Alkalmazottaink 20—30 százalékkal kapnak nagyobb fizetést, mint az ágazatban működő megyei cégek dolgozói. 650 aktív alkalmazottunkból 550-en a termelésben dolgoznak. Kö­zülük mintegy háromszázan, mert a normát túlteljesítik, úgynevezett bónuszokat is kapnak, ami akár másfélszeres jövedelmet is jelenthet.

— Milyen feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik itt akarnak dolgozni?

— Az alkalmazáskor figyelembe vesszük az iskolai végzettséget, alkalmazottainknak legalább tíz osztállyal kell rendelkezniük. Egy kézügyességi tesztet is ki kell tölteniük, ennek alapján először két hónapos próbaidőre alkalmazzuk a megfelelőnek vélt munkakörben. Ez idő alatt elsajátíthatják a szakma alapfogalmait, vagyis nem szakképesített varrónőket alkalmazunk, hanem itt, helyben munkahelyi kiképzésben részesülnek.

— Mi az, ami vonzó lehet az itt dolgozóknak?

— Talán a legfontosabb érv, hogy évente 150 személyt tudunk integrálni. Vagyis, ellentétben más cégekkel, ahol inkább leépítés vehető észre, mi folyamatosan alkalmazunk új munkaerőt. Jelenleg összlétszámunk 756, közülük 106 alkalmazott gyermeknevelési szabadságon van. A cég alkalmazottait az egész megyéből toborozzuk, nemrég épp egy polgármesteri találkozón vetettem fel, hogy ahonnan legalább húsz-harminc embert tudnak összetoborozni, különjáratot is tudunk számukra indítani. Továbbá nagy előny, hogy a termelés a legmodernebb gépekkel történik, a technológiát folyamatosan újítjuk fel.

— Kizárólag külföldre termelnek?

— Igen, elsősorban Nyugat-Európába, Né­metországba, Angliába, a skandináv országokba, Portugáliába, valamint Izland szigetére. 2005-től termékeink eljutnak a volt szocialista országokba, a szovjet utódállamokba, idéntől pedig Kína, Mongólia, valamint Tajvan és az Egyesült Arab Emírségek is célpiacunk lett. Termékeink ugyanis nem az olcsó kategóriába tartoznak, egy-egy nadrág ára 100 euróra rúg, vagyis a jobban szituált középgenerációt célozzuk meg.

— Jelentett-e változást, hogy Románia az Európai Unió tagja lett?

— Ez az országnak oly fontos esemény nekünk semmi újat nem hozott, hiszen azelőtt is európai szabványok szerint dolgoztunk. Vagyis nem kellett technológiai váltást eszközölnünk, nálunk a kezdetektől folyamatos a fejlődés, amit remélhetőleg a jövőben is tudunk tartani. Hiszen egyetlen célunk, hogy minőségileg meg tudjunk felelni a felvevőpiacnak. Ezért gépparkunkat állandóan korszerűsítjük, hogy világszínvonalon termelhessünk. De ez emberek nélkül nem megy, így a humán erőforrásra is nagy hangsúlyt fektetünk, igyekszünk a legjobb munkakörülményeket biztosítani alkalmazottaink számára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4207
szavazógép
2007-12-12: Riport - Iochom István:

Ötven évig vágta a disznókat (Dávid István torjai nyugdíjas visszaemlékezései)

1921. szeptember 24-én születtem Torján. Édesapám negyvennyolc éven át mészáros volt. Torján három helyen volt mészárszéke. Amikorra én felcseperedtem, már meg volt öregedve, mert én a második feleségétől születtem.
2007-12-12: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Schengen a határon (Kilátó)

Az Európai Parlament (EP) november 15-ei plenáris ülése rábólintott, hogy a schengeni övezet december végén újabb tagországokkal bővüljön.