Ne féljünk a találkozástól

2012. november 10., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Néha részt szoktunk venni temetéseken is. Barátként, gyerekként, szülőként, feleségként vagy férjként, távoli ismerősként. És a nagy fájdalom közepette egy pillanatra megállnak a felhők, lelassul a föld légzése, megdermed a vízcsepp a falevélen, megszelídül a vad hullám a tenger mélyén.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Megtörténik az utolsó csók, ölelés, pacsi, mosoly, utolsó cigaretta, kupica-legörgetés, keringő, sakkjátszma, kacaj. Egy közös emlék, amellyel elbúcsúzunk egymástól. És akarva-akaratlan valahol ezért parányi öröm járja át lelkünket, amit csak később észlelünk, mint egy régen ottfelejtett cukorkát a kabát­zsebben. De átjárja lelkünket, hiszen emberek vagyunk. Kissé feledékenyek, önzők; kissé jóllakottak, kissé éhesek; kissé hősök, kissé gyávák.
Sok bölcs kifejezi véleményét a halálról, buzdít, hogy kövessük az ő feltételezését és hitét, de utóvégre a bölcsek is meghalnak. És hiába mondják sokan, a „halál csak változás”, ezzel csak értelmünket tudjuk megnyugtatni, de szívünket nem. Ezért fáj itthagyni ezt a sokszor perverz, beteg, de nagyszerű bizonyosságot, az életet az idegen és baljósan megmagyarázhatatlan bizonytalanságért, ami a halál.
És aki elment közülünk felfedezni ezt a bizonytalanságot, azt egy idő után elfelejtjük – mert más emberek jönnek, mert felejtünk. De a szívünk megnyugszik, akár a kávé felszínén a tejszín, amely lassan elmerül, eláraszt bennünket puha finomságával. Ugyanezzel a csöndes ízletességgel öntenek el bennünket a szeretett személlyel közös mesés emlékek, amikor ismét eszünkbe jutnak. Menjünk hát, ne féljünk találkozni.

Nagy Botond

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2012-11-10: Kovakő - diákmelléklet - :

Újabb Ösvény

Az Ösvény mutatja az utat mindazoknak, akik szerveződni akarnak, de azoknak is, akik egyéni szinten fejlődni kívánnak. Ez is volt a cél, amikor kipattant a képzéssorozat ötlete az EMI-sek fejéből, hogy hozza össze az ifjúsági szervezeteket szerte Három­székről, és fejlessze a csoportosulásokat, azon belül az egyéneket.
2012-11-10: Kovakő - diákmelléklet - :

Villámcsődület

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) kezdeményezésére a diákok világnapja alkalmából a Kovászna Megyei Középiskolások Szövetsége (KOVAKÖ) 2012. november 17-én, szombaton figye­lemfelkeltő megmozdulást szervez.