Jó vagy rossz a vadászati törvény módosítása?

2007. június 18., hétfő, Közélet
Az RMDSZ sikerként, az MPSZ kudarcként értékeli a vadászati törvény módosítását.

Tamás Sándor képviselő néhány napja megjelent közleményében győzelemként könyvelte el, hogy az RMDSZ-lobbinak köszönhetően olyan módosítást fogadtattak el, amely lehetővé teszi, ,,hogy az erdőtulajdonosok érdeke se sérüljön, és hogy a vadászatszervezés se bénuljon meg". Az MPSZ szerint azonban ez ,,újabb iskolapéldája a folyosókon való politizálásnak, mikor ismét a választói és a közösségi érdekek ellen követnek el merényletet, és azt politikai sikerként próbálják beállítani".

A vadászati törvény eredeti formája messze állt a tökéletestől, de jó pontja volt, hogy az erdőtulajdonosok megkapták volna a vadásztatásból származó bérleti díj 81 százalékát. Néhány képviselő, köztük Kelemen Attila, az Országos Vadásztársaság alelnöke olyan módosítást nyújtott be a parlamentbe, amely egyötödére csökkentette volna a tulajdonosoknak járó összeget. A túlzottan magas árakra hivatkozva a vadak kilövéséért fizetendő összegeket kívánták jelentősen kisebbé tenni, s így az erdőtulajdonosok is elestek volna attól a díjtól, amely bár a területadóként fizetendő pénzt fedezte volna az amúgy is nehéz helyzetben lévő közbirtokosságok, magánerdészetek esetében.

A parlamenti lobbinak és az RMDSZ-es közbenjárásnak köszönhetően végül a tulajdonosoknak járó díj nem az eredeti egyötödére, ,,csupán" egyharmadára csökkent. A változást azonban így is elfogadhatatlannak tartja az MPSZ. Benedek Barna háromszéki vadgazdálkodási mérnök szomorúnak véli, hogy a képviselők ezúttal sem találták előbbvalónak ,,a gazdaságilag késélen táncoló közbirtokosságok és magánerdészetek érdekeit" az anyagi lehetőségeiket tekintve tehetősebb vadászok érdekeinél, és leszögezi: nincs tudomásuk csődeljárás alatt álló vadásztársaságról, ezért hamisnak tekinthető az a kijelentés, miszerint a vadásztársaságok anyagi ellehetetlenítését akadályozták volna meg ezzel a döntéssel. Benedek arra is felhívja a figyelmet, hogy a módosítás csak a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép életbe, így az év első felére a régi díjszabás szerint kell megkapniuk a bérleti díjakat a tulajdonosoknak. Felszólítja a vadászegyesületeket, hogy az érvényes bérleti szerződés értelmében tegyenek eleget szerződéses kötelezettségeiknek, a tulajdonosok figyelmét pedig arra hívja fel, hogy amennyiben a bérleti díjak határidős kifizetése elmaradt, kérhetik a szerződések felbontását.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2007-06-18: Közélet - Váry O. Péter:

Járműmentes központot terveznek (Sepsiszentgyörgy)

Szakemberek bevonásával a sepsiszentgyörgyi történelmi városközpont járműforgalom-mentesítésének tervén dolgozik a városháza — közölte Albert Álmos polgármester.
2007-06-18: Közélet - Váry O. Péter:

Nagyobb erőbedobással (Földek, erdők, ingatlanok visszaszolgáltatása)

A minapi prefektusi megfeddésre reagálva, miszerint nagyon lassan halad Háromszéken a restitúciós törvények életbe ültetése, és ebben a helyi bizottságok a ludasak, Albert Álmos polgármester fontosnak tartotta közölni: bár vannak megoldatlan kérések, azért Sepsiszentgyörgyön összességében véve nem rossz az arány. A prefektusi intelemnek annyi hatása mégis lett, hogy a városháza nagyobb erőbedobással foglalkozik a vitás ügyek megoldásával.