Földek, erdők, ingatlanok visszaszolgáltatásaNagyobb erőbedobással

2007. június 18., hétfő, Közélet

A minapi prefektusi megfeddésre reagálva, miszerint nagyon lassan halad Háromszéken a restitúciós törvények életbe ültetése, és ebben a helyi bizottságok a ludasak, Albert Álmos polgármester fontosnak tartotta közölni: bár vannak megoldatlan kérések, azért Sepsiszentgyörgyön összességében véve nem rossz az arány. A prefektusi intelemnek annyi hatása mégis lett, hogy a városháza nagyobb erőbedobással foglalkozik a vitás ügyek megoldásával.

A visszaszolgáltatások megoldását nem helyes csupán a 247-es — a restitutio in integrum elvét alkalmazó — törvény szemszögéből nézni — véli a polgármester. Való igaz, ez utóbbi megjelenésétől 168 kérést iktattak a sepsiszentgyörgyi városházán, és ez ideig csupán 68-at oldottak meg, ám 1991, az első, a 18-as törvény megjelenése óta közel kétezer visszaszolgáltatási kérést nyújtottak be a városházára, és ezekből mintegy hetven maradt megoldatlan. Bonyolultabb a 10-es törvény alkalmazása, 711 épület visszajuttatásáért nyújtottak be igénylést, és csak 158-ra tudtak megoldást találni, a többi esetben kárpótlást kell majd ajánlani a volt tulajdonosoknak, hiszen egykori házaikat a kommunizmusban lebontották. A kárpótlás is olyan, amiről még senki nem tudja, hogyan fog megvalósulni, mikor látnak, avagy látnak-e egyáltalán pénzt belőle az egykori tulajdonosok. Tény, hogy a sepsiszentgyörgyi városházán átszervezték az alkalmazottak munkaprogramját, a gazdalajstromnál dolgozók ezentúl csak 11 óráig fogadják az ügyfeleket, azután munkaidejük végéig a visszaszolgáltatási kérések megoldásán dolgoznak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 101
szavazógép
2007-06-18: Közélet - Farkas Réka:

Jó vagy rossz a vadászati törvény módosítása?

Az RMDSZ sikerként, az MPSZ kudarcként értékeli a vadászati törvény módosítását.
2007-06-18: Közélet - Ferencz Csaba:

Területi irodát nyitnak (Kereskedelemfejlesztés)

Winkler Gyula külkereskedelmi államtitkár és Imre István, a Román Kereskedelemfejlesztési Központ vezérigazgatójának jelenlétében ma nyitja meg kapuit az intézmény területi irodája. A sepsiszentgyörgyi inkubátorházban berendezett központ Románia uniós tagsága folytán adódó kereskedelmi lehetőségeit, illetve azok kihasználását hivatott megjeleníteni.