Civil híradóDiakónia Keresztyén Alapítvány

2008. január 5., szombat, Magazin
Alakulás éve: 2002

Tevékenységi terület: szociális

Küldetés: szeretetszolgálat és átfogó intézményrendszerének kiépítése

A Diakónia Keresztyén Alapítvány most ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját. Eddigi működése során két nagy szociális területen nyújtott és nyújt továbbra is segítséget a rászorulóknak: idősgondozás és fogyatékkal élők reintegrációja. Az idősgondozásnak 2002-ben még ismeretlen módját választották, amikor otthoni gondozószolgálatot indítottak Kovászna megyében. Azt szerették volna, hogy az idősödő emberek sokasodó gondjait, a betegségük okozta fájdalmukat és kiszolgáltatottságérzetüket enyhítsék. Az évek során a munkaterület megnőtt, sok új kihívással és lehetőséggel néztek szembe. Vállalták az idősgondozói feladatokat egyre több faluban is. Nagy segítségükre volt ebben az önkormányzatok felelős hozzáállása és anyagi támogatása, az egyházak bátorítása, az állami támogatás elnyerése is. Arra törekedtek az eltelt öt esztendő alatt, hogy a betegeket, idős ellátottakat méltó bánásmódban részesítsék, a keresztyén diakónia, szeretetszolgálat szellemében dolgozzanak, ápoljanak, és szóljanak a rászorulókhoz. Ez irányú tevékenységük egészségügyi ápolást, alapápolást és szociális segítségnyújtást ölel fel.

A fogyatékkal élő fiataloknak beindított kiscsoportos foglalkozás célja, hogy intézményes keretet hozzanak létre, és új perspektívákat nyissanak számukra. Ez a kezdeményezés hivatott részben betölteni azt az űrt, mely e téren Sepsiszentgyörgyön létezik. A fogyatékkal élő fiatalok ugyanis 18 éves koruk után teljesen magukra maradnak. Nincs intézményes háttér, amely további sorsukról gondoskodna. Szükség volt egy olyan intézmény létrehozására, amely segíti, támogatja a társadalomba való beilleszkedésüket. Jelenleg a Diakónia Keresztyén Alapítvány hét fogyatékkal élő fiatalnak nyújt ez irányú segítséget.

E területen a célok: fogyatékkal élők integrálása a társadalomba, fogyatékkal élők életkörülményeinek és önértékelésének javítása, fogyatékkal élők társadalmi megítélésének jobbítása. A tevékenységek: kézműves-foglalkozások, önállóság és szociális készségek fejlesztése, áhítat, napi torna, közös étkezés, szabadidős tevékenységek, szülők klubja, táborozás. 2006-ban megkezdték egy olyan központ építését, amelyben speciális körülményeket nyújtanak fogyatékos személyeknek. Az épületben öt műhely működhet majd, amelyben védettnek nevezett munkahelyen harminc-negyven fogyatékos dolgozhat a nekik megfelelő körülmények között. Az épület helyet ad majd minden olyan rendezvénynek is, amely fogyatékosoknak szól.

Elérhetőség: diakoniaoffice@yahoo.com, www.diakonia.ro.

Telefon: 0267/315 559, 0726 387 830.

Banki adatok: RO52BTRL015012054498XX,

adószám (cod fiscal): 15020413.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2008-01-05: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a kálnoki születésű sepsiszentgyörgyi
özv. GOLICZA MÁTYÁSNÉ
MAGYAROSI BORBÁLA
életének 77. évében 2008. január 4-én elhunyt.
Temetése 2008. január 6-án, vasárnap 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
1158567
2008-01-05: Magazin - x:

Harminc éve érkezett haza a Szent Korona

1978. január 6-án érkezett haza a Szent Korona. Az 1945 tavaszán Ausztriában amerikai kézre került nemzeti ereklyéket Cyrus Vance amerikai külügyminiszter adta át az Országházban az amerikai nép képviseletében a magyar népnek.