Harminc éve érkezett haza a Szent Korona

2008. január 5., szombat, Magazin

1978. január 6-án érkezett haza a Szent Korona. Az 1945 tavaszán Ausztriában amerikai kézre került nemzeti ereklyéket Cyrus Vance amerikai külügyminiszter adta át az Országházban az amerikai nép képviseletében a magyar népnek.

A koronát és a koronázási ereklyéket a II. világháború idején, 1944 októberében Buda várában elásták a koronaőrök. A balul sikerült kiugrási kísérlet után Szálasi, a hatalomra került nyilasok vezetője kiásatta, és a koronára tette le esküjét. Az előrenyomuló szovjet csapatok elől a koronát Veszprémbe, Kőszegre, aztán Velembe szállították, majd 1945. március 27-én a koronaőrök Ausztriába menekítették. A Szent Koronát, a jogart és az országalmát végül május elején a Salzburg melletti Mattsee közelében egy hordóban, a kardot egy ládában rejtették el. Az őrök amerikai fogságba esésük után elárulták a rejtekhelyet, ahonnan a tárgyak épségben előkerültek.

Az Egyesült Államokba szállított kincseket 1945 és 1953 között nyolc különböző helyen őrizte az amerikai hadsereg (a szóbeszéd szerint többen fel is próbálták azokat), ezután a Kentucky állambeli Fort Knox egyik páncéltermében pihentek. Az amerikai vezetés már a hetvenes évek elejétől latolgatta, hogy visszaadja Magyarországnak Szent István koronáját, de ennek feltételei csak az évtized második felére, a Carter-adminisztráció idejére értek meg. 1977-re Magyarország és az Egyesült Államok viszonya jelentősen javult, rendeződtek a kapcsolatokat terhelő kérdések, és a washingtoni vezetés úgy ítélte meg, Magyarország végrehajtja a helsinki egyezmény emberi jogokra vonatkozó előírásait is. Jimmy Carter elnök 1977 végén megszületett döntése nagy vitát váltott ki, ellenezték a kongresszusban, és tiltakozott a magyar emigráció egy része is. Végül a Szent Koronát nem az akkori rendszernek, hanem a magyar népnek adta vissza az amerikai népet képviselő Cyrus Vance külügyminiszter, és azt is kikötötték, hogy a koronaékszereket nyilvánosan állítsák ki. Az MSZMP főtitkára, Kádár János amerikai kérésre távol maradt az eseménytől.

A Szent Koronát a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezték el. Az Országgyűlés által 1999. december 21-én elfogadott törvény értelmében 2000. január 1-jén ünnepélyes keretek között (a jogarral és az országalmával együtt) a Parlament kupolacsarnokába került, a nagyközönség itt folyamatosan megtekintheti. A koronázási palást továbbra is a Nemzeti Múzeumban látható.

Weberné Zsikai Mária

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2008-01-05: Magazin - x:

Diakónia Keresztyén Alapítvány (Civil híradó)

Alakulás éve: 2002
Tevékenységi terület: szociális
Küldetés: szeretetszolgálat és átfogó intézményrendszerének kiépítése
2008-01-05: Magazin - x:

Kérdéses az Aranyglóbusz-gála

Hollywoodi írók sztrájkja miatt meghiúsulni látszik a tavaly még húszmillió nézőt a tévé képernyője elé ültető Aranyglóbusz-gálaest.