Kérdéses az Aranyglóbusz-gála

2008. január 5., szombat, Magazin

Hollywoodi írók sztrájkja miatt meghiúsulni látszik a tavaly még húszmillió nézőt a tévé képernyője elé ültető Aranyglóbusz-gálaest.

Bár a január 13-ra meghirdetett Aranyglóbusz-díjátadó show szervezői kétségbeesetten igyekeznek tető alá hozni egy megállapodást a sztrájkoló Amerikai Írók Céhével (WGA), az írók egyelőre hajthatatlanok, és a velük szimpatizáló televíziós és filmszínészek céhe is a rendezvény bojkottjára szólította fel tagjait egy esetleges megegyezés létrejöttéig. ,,A WGA nagyra becsüli és tiszteli a hollywoodi külföldi sajtó szövetségét (amely az Aranyglóbusz-díjakat odaítéli), de elkötelezetten harcolunk, hogy megvédjük bevételeinket és szellemi javainkat az elkövetkező generációk érdekében. Mindent el fogunk követni, ami hatalmunkban áll, hogy igazságos eredménnyel végződjenek a tárgyalásaink" ― fogalmazott közleményében a szerzőket képviselő testület szerdán délután, s ezzel világossá tette, hogy nem ad engedélyt tagjainak a gálaműsor megírására.

A Glóbusz-ceremóniát készítő Dick Clark Productions mindazonáltal abban bízik, hogy David Letterman késő esti show-jához hasonlóan az utolsó pillanatban meg tud egyezni a WGA vezetőivel. A Letterman-tévéműsor független produceri cége, a Worldwide Pants pénteken megállapodott az írókkal, így a beszélgetős program szerdától ismét visszatérhetett a képernyőre. Clarkék szintén független státusukra hivatkoztak a WGA-nál, ám a céh közleménye szerint nincs mód az egyezkedésre, mert ők is ahhoz a produceri csoporthoz tartoznak, akikkel szemben sztrájkba léptek.

Az írók munkabeszüntetésének már számos tévéprodukció áldozatául esett, s a díjkiosztók évadjának első ceremóniája, a People’s Choice közönségdíjak átadása szórakoztató élő adás helyett előre felvett ,,magazinműsorrá" változott. Ez a program persze elhalványul a hollywoodi Gló­buszok és Oscarok csillogása mellett, de a szerdai álláspontok alapján nem kizárt, hogy hasonló sors várhat az álomgyár legünnepibb pillanataira.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2008-01-05: Magazin - x:

Harminc éve érkezett haza a Szent Korona

1978. január 6-án érkezett haza a Szent Korona. Az 1945 tavaszán Ausztriában amerikai kézre került nemzeti ereklyéket Cyrus Vance amerikai külügyminiszter adta át az Országházban az amerikai nép képviseletében a magyar népnek.
2008-01-05: Múltidéző - Egyed Ákos:

A székelyek eredetéről és megtelepedéséről

Az osztrák—magyar kiegyezés jogi keretei és Erdély
A Magyarország és Erdély újraegyesítésének ügyét szabályozó 1868. évi 43. törvénycikk paragrafusai a törvényhozásról és a közigazgatásról is szólnak: kinyilvánítják, hogy a magyar országgyűlés és a király közösen gyakorolja Erdélyt illetően is a törvényhozás jogát, a kormányzat pedig a magyar felelős minisztériumra tartozik. Erdély a magyar országgyűlésbe 75 képviselőt küldhet.