Magyar Tükör

2008. január 8., kedd, Világfigyelő

Társadalmi ellenállást hirdetett szombati budapesti tanácskozásán a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal az államfő által az országgyűlésnek visszaküldött új egészségbiztosítási törvény életbelépése ellen. Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke elmondta: a tervek szerint február 11-ig ― a törvény ,,várható újraszavazásáig" ― népmozgalmat indítanak, amely azt jelenti, hogy szimpatizánsaik felkeresik parlamenti képviselőjüket, és szembesítik őket azzal, hogy az a törvény, amelyet először megszavaztak, nem azonos az emberek akaratával.

* A kormány számoljon el: hány száz millió forintot költött el a kormányzati negyednek, ,,ennek a teljesen értelmetlen és elfogadhatatlan luxusberuházásnak az előkészítésére" ― írta hét végi közleményében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A Népszabadság szombati számában azt írta, hogy várhatóan eredménytelenné nyilvánítják a kormánynegyed felépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot. A lap úgy tudja, a kabinet 2010-ben folytatná a programot. Daróczi Dávid kormányszóvivő ezzel kapcsolatosan elmondta: a kormányzati negyed felépítéséről kormány- és parlamenti döntés van érvényben. Nincs olyan fejlemény, ami változtatna a jelenlegi helyzeten ― hangoztatta. * A kormányzati negyed felépítése helyett inkább szociális támogatásra kellene költeni az erre szánt 140 milliárd forint egy részét ― ismételte meg pártja korábbi javaslatát Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese. Bukásra van ítélve a kormányzati negyed, nyolc pályázóból hét visszalépett, és ma már egyre kevesebben hisznek benne ― jelentette ki a politikus. Budai Bernadett kormányszóvivő úgy reagált: nemcsak a kormány, de az adófizetők érdeke is a kormányzati negyed felépítése, hiszen a minisztériumok átköltöztetésétől a működési költségek jelentős csökkenése várható. * Tóth Károly, az MSZP országgyűlési képviselője ismét be kívánja nyújtani a vizit- és az ápolási díj eltörléséről szóló, korábban már visszavont javaslatát. A Fidesz szerint a kérdés komolyabb annál, mint hogy a szocialisták ezzel szórakozzanak. * Beiktatták tisztségébe Bujtor Istvánt, a veszprémi Petőfi Színház új igazgatóját és Eperjes Károly művészeti vezetőt. Bujtor István kiemelte: elkerülhetetlennek tartja bizonyos területeken a közalkalmazotti státusok megszüntetését, viszont a társulat minden tagjára számít, senkit sem akar elküldeni. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy tárgyal országosan ismert rendezőkkel és színészekkel veszprémi szerződésről, illetve vendégjátékról. Eperjes Károly elmondta: ,,igazi, jó népszínházat szeretnénk, s ezalatt azt értem, hogy nívós szórakoztató darabok legyenek, klasszikus művek is, zenés darabok, de gyermek- és ifjúsági darabok is". Hangsúlyozta: ,,nincs helye a kísérletezgetéseknek, azt nem engedhetjük meg, hogy aberrált, természetellenes produkció jöjjön létre valakinek a lila ködéből". Az első és második évben csak olyan produkciók lesznek, amelyekre biztosan bejön a közönség ― tette hozzá. (MTI―mol)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2008-01-08: Világfigyelő - x:

A hadsereget vetették be (Nápolyi szemétválság)

Az olasz hadsereget vetették be tegnap a Nápoly környékén két hete tartó szemétválság felszámolására. A katonák buldózerekkel érkeztek a helyszínre, hogy összeszedjék a délolasz nagyvárosban és a környező Campania tartománybeli településeken december 21. óta felhalmozódott szemetet, miközben a helyi lakosok úttorlaszokkal akadályozták a rendőrök munkáját, akik régen bezárt szeméttárolókat akartak kinyitni.
2008-01-08: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Támogatják Fico ,,ősszlovák" eszméit
Harminckét szlovák történész, régész és nyelvtudós vette védelmébe közös nyilatkozatban Robert Fico kormányfőt, aki a múlt héten az önálló Szlovákia fennállásának 15. évfordulója alkalmából hazafias programot hirdetett. Az ,,okos historizmust" meghirdető programban Fico olyan ,,ősszlovákok" példamutató nagyságáról beszélt, mint a Nagymorva Fejedelemség uralkodója, Svatopluk, s azt állította, hogy a szlovákok már akkor is itt éltek, amikor más európai országok mai területén még csak állatok rohangáltak. A szlovák tudományos élet liberálisabb szárnyáról megszólaló kutatók azonnal cáfolták, egyesek közülük merő ostobaságnak, elemzők pedig a nacionalizmus veszélyes tünetének nevezték a kormányfő megnyilvánulását.