Röviden

2008. január 8., kedd, Világfigyelő

Támogatják Fico ,,ősszlovák" eszméit

Harminckét szlovák történész, régész és nyelvtudós vette védelmébe közös nyilatkozatban Robert Fico kormányfőt, aki a múlt héten az önálló Szlovákia fennállásának 15. évfordulója alkalmából hazafias programot hirdetett. Az ,,okos historizmust" meghirdető programban Fico olyan ,,ősszlovákok" példamutató nagyságáról beszélt, mint a Nagymorva Fejedelemség uralkodója, Svatopluk, s azt állította, hogy a szlovákok már akkor is itt éltek, amikor más európai országok mai területén még csak állatok rohangáltak. A szlovák tudományos élet liberálisabb szárnyáról megszólaló kutatók azonnal cáfolták, egyesek közülük merő ostobaságnak, elemzők pedig a nacionalizmus veszélyes tünetének nevezték a kormányfő megnyilvánulását.

Óvatos az EU

A szavazatszámlálás végeredményének bevárására és az állítólagos rendellenességek kivizsgálásának szükségességére helyezték a hangsúlyt a tegnapi európai uniós kommentárok a hét végi grúziai elnökválasztással kapcsolatban. Az Európai Bizottság külügyi szóvivője, Christiane Hohmann jelezte, hogy Brüsszel kivár a kommentárral a végleges eredmények ismeretéig. Egyúttal szükségesnek látja, hogy Tbiliszi kivizsgálja a nemzetközi megfigyelők jelezte hiányosságokat. Az uniós illetékesek azt követően nyilatkoztak, hogy Grúziában bejelentették: Mihail Szaakasvili elnök bizonyosan elnyerte a szavazatok abszolút többségét, jóllehet valamennyi körzetből még nem érkeztek be az eredmények. Szaakasvili eredményét a leadott voksok több mint 52 százalékára teszik, szemben legfőbb riválisa, Levan Gacsecsiladze ennek legfeljebb a felére rúgó szavazatmennyiségével.

Csehországban is Nemzeti Gárda

Megkezdte tevékenységét az elmúlt hét végén a cseh Nemzeti Gárda félkatonai egyesület, amelyet tavaly októberben a nacionalista Nemzeti Párt hozott létre. ,,Szombaton a jelentkezők közül kiválasztották a jelölteket, akik számára elkezdődött a kilencvennapos felvételi időszak" — közölte a gárda vezetése. Ivan Langer belügyminiszter már korábban bejelentette: rendkívül veszélyesnek tartja a dolgot, és nagy figyelemmel követi a gárda tevékenységét.

Kenyában beindul a közvetítési folyamat

Raila Odinga, a kenyai ellenzék vezetője tegnap közölte: lefújta a tervezett tüntetéseket, miután beindulni látszik a közvetítési folyamat, amely az elnökválasztás után kialakult politikai válság megoldását célozza. A kelet-afrikai ország kormánya előzőleg a mára tervezett ellenzéki megmozdulások lemondását szorgalmazta, s közzétett egy hivatalos felmérést, amely szerint a kenyai zavargásokban eddig legkevesebb 486 ember vesztette életét. Január 15-re összehívta a december végén megválasztott, új összetételű kenyai parlament alakuló ülését Mwai Kibaki elnök. A kelet-afrikai országban december 27-én az elnökválasztás győztesének a jelenlegi államfőt, Kibakit hirdette ki a választási bizottság. Az ellenzék vitatja az eredményt, és csalással vádolja az elnököt. Jendayi Frazer amerikai külügyi államtitkár-helyettes tegnap Nairobiban úgy vélekedett, hogy valóban csaltak a kenyai elnökválasztáson leadott szavazatok összeszámlálásakor, és az eredmények meghamisításából valószínűleg mindkét fél kivette részét.

Kettős öngyilkos merénylet Bagdadban

Legkevesebb tizennégy halálos áldozata van annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet tegnap követtek el Bagdadban egy szunnita vallási alapítvány székhelyén. Az akció egyik halottja az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat ellen létrehozott, amerikai támogatást élvező, önkéntes Ébredés milíciák egyikének parancsnoka. Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője egy december 29-én közzétett hangfelvételen megfenyegette azokat az iraki szunnita arabokat, akik csatlakoznak a milíciákhoz, vagy részt vesznek egy iraki egységkormányban.

Amerikai hadihajókat provokáltak

Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulatának öt járőrhajója zavarta és provokálta az amerikai haditengerészet három hajóját a jelentős olajszállítási útvonalnak számító Hormuzi-szorosban a hét végén. Az iráni hajók nemzetközi vizeken mintegy kétszáz méterre közelítették meg az amerikaiakat, és nem sok híja volt, hogy utóbbiak tüzet nyissanak rájuk. Az iráni hajók támadójárművek voltak, és az amerikaiakra nézve fenyegető manővereket, illetve hírforgalmazást végeztek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 639
szavazógép
2008-01-08: Világfigyelő - x:

Magyar Tükör

Társadalmi ellenállást hirdetett szombati budapesti tanácskozásán a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal az államfő által az országgyűlésnek visszaküldött új egészségbiztosítási törvény életbelépése ellen. Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke elmondta: a tervek szerint február 11-ig ― a törvény ,,várható újraszavazásáig" ― népmozgalmat indítanak, amely azt jelenti, hogy szimpatizánsaik felkeresik parlamenti képviselőjüket, és szembesítik őket azzal, hogy az a törvény, amelyet először megszavaztak, nem azonos az emberek akaratával.
2008-01-08: Gazdakör - x:

Fordulhat a kocka (Kitekintő)

Az élelmiszer különösen fontos árucikk lett 2007-ben, s ez nagy kérdőjelet rajzolt az agrárium elé: múló epizód, vagy alapvető fordulat történt? Annál is inkább, mert a gabonafélék üzemanyaggá alakítása kapcsán is egyre több szakvélemény a környezetbarát minősítést megkérdőjelezi.