Feltételekkel támogatják a magyarok Tadicot

2008. január 9., szerda, Világfigyelő

Boris Tadic államfő csak akkor számíthat a magyarok támogatására a szerbiai elnökválasztás második fordulójában, ha pozitív választ ad követeléseikre — jelentette ki Pásztor István, a Magyar Koalíció elnökjelöltje.

Szerbiában január 20-án lesz az elnökválasztás első fordulója, amelyen kilenc jelölt indul, de közülük nagy valószínűséggel egyik sem lesz képes már az első fordulóban győzelmet aratni. A két héttel későbbi második fordulóba feltehetően Tadic és Tomislav Nikolic, a nacionalista Szerb Radikális Párt alelnöke lép tovább. Pásztor István egyértelműen kizárta, hogy a magyar politikai erők Nikolic mögé álljanak, de Boris Tadic támogatását is ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a Demokrata Párt elnöke tegye magáévá a délvidéki magyarok helyzetének javítását, többek között a területi autonómia megteremtését célzó követeléseket. Pásztor szavazótábora az összes voksoló néhány százalékát jelentheti, s ez a február eleji második választási fordulóban — mivel kiélezett küzdelem várható — csöppet sem elhanyagolható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2008-01-09: Világfigyelő - x:

Wass Albert-megemlékezések országszerte

Magyarország több pontján tartottak megemlékezéseket Wass Albertről tegnap, az erdélyi író születésének 100. évfordulóján. A Magyarok Világszövetsége az alkotó budapesti szobránál tartott megemlékezést, a Kráter Műhely Egyesület kulturális gálaestet rendezett a fővárosban, Sárospatakon kihirdették a Wass Albert-pályázat eredményét, Szolnokon emléktáblát avattak, Bonyhádon pedig megkoszorúzták az író szobrát.
2008-01-09: Világfigyelő - x:

Rendkívüli intézkedések Nápolyban

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be Romano Prodi olasz kormányfő a nápolyi szemétválság rendezése érdekében, miután Pianura külvárosban az éjszaka is folytatódtak az összecsapások a helyi lakosok és a hatóságok között. Prodi közölte, három szemétégető gépet küldenek Nápolyba, s esetleg más olaszországi körzetek önkéntes segítséget nyújthatnak a dél-olaszországi nagyvárosban két hete egyre dagadó szemétkupacok eltüntetésében.